Νέο μοντέλο ελέγχων στα τελωνεία της Ε.Ε.

Νέο μοντέλο ελέγχων στα τελωνεία της Ε.Ε.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέο σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η σύσταση ενός νέου κέντρου ανάλυσης δεδομένων στις Βρυξέλλες, που θα διευκολύνει τις εθνικές τελωνειακές αρχές στον εντοπισμό ύποπτων εισαγωγών και υποθέσεων απάτης.

Παράλληλα, θα υποχρεωθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών πληρωμών και ηλεκτρονικού εμπορίου να διευκολύνουν την πρόσβαση των Αρχών σε στοιχεία για τις πληρωμές ΦΠΑ. Επιπλέον, η πρωτοβουλία της «ενιαίας θυρίδας» θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να διεκπεραιώνουν τις τελωνειακές υποχρεώσεις τους μέσω μιας ενιαίας πύλης, βελτιώνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες εκτίμησης κινδύνου των εθνικών αρχών. 

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τον αυξανόμενο κίνδυνο απώλειας εσόδων εξαιτίας εγκληματικών δικτύων που αναζητούν τον πιο αδύναμο κρίκο της ένωσης για να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ και τελών εκτελωνισμού. Οπως υπενθύμισε, το 2018 στην Ε.Ε. συνολικά υπολογίζεται ότι χάθηκαν 140 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ εξαιτίας διαφόρων μορφών απάτης, ενώ τα τέλη εκτελωνισμού αποτελούν το 13% των εσόδων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η «ενιαία θυρίδα», σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, θα επιτρέψει την εξοικονόμηση 690 εκατομμυρίων ευρώ αθροιστικά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε βάθος επταετίας και 140-200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μετά την ημερομηνία αυτή.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει χρηματοδότηση των εθνικών τελωνειακών αρχών με σύγχρονο και αξιόπιστο τελωνειακό εξοπλισμό, στο πλαίσιο του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. Ο κ. Τζεντιλόνι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η χρηματοδότηση αυτή να είναι διαθέσιμη από το 2021. Ηδη, βάσει του Τελωνειακού Κώδικα της Ενωσης, που είναι σε ισχύ από το 2016, υλοποιούνται έργα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων με σκοπό οι τελωνειακές γραφειοκρατικές διαδικασίες να είναι εντελώς ψηφιοποιημένες έως το 2025 το αργότερο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τα τελωνεία, στο πλαίσιο του ευρύτερου ρόλου τους για την ομαλή διεξαγωγή και τη θωράκιση του διεθνούς εμπορίου, έχουν συμβάλει ζωτικά στη μάχη κατά της πανδημίας.

Οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών έχουν διευκολύνει τις εισαγωγές αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες, αποτρέποντας παράλληλα την εισαγωγή ελαττωματικών προϊόντων ή επικίνδυνων απομιμήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζεντιλόνι, πέρυσι οι τελωνειακές αρχές των κρατών-μελών διαχειρίστηκαν εισαγωγές και εξαγωγές αξίας 330 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή