Κλείνει η «Μεγάλη Βρεταννία» της Φρανκφούρτης

Κλείνει η «Μεγάλη Βρεταννία» της Φρανκφούρτης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τη μακρά ιστορία της αθηναϊκής «Μεγάλης Βρεταννίας», ούτε τη λάμψη της, αλλά το Grandhotel Hessischer Hof  ήταν το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Φρανκφούρτης. Δυστυχώς, τώρα, λόγω πανδημίας τα φώτα του σβήνουν, όπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Μεταξύ των διασημοτήτων που είχαν την τύχη να απολαύσουν τη φιλοξενία και το αριστοκρατικό κλίμα του ξενοδοχείου ήταν ο Δαλάι Λάμα, αλλά και εστεμμένοι, γαλαζοαίματοι, καθώς και χιλιάδες επισκέπτες της Διεθνούς Εκθεσης της πόλης, της οποίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται απέναντι από το σεμνό αλλά επιβλητικό κτίριο με την απεριόριστη θέα στον τελευταίο όροφο. Επί 68 χρόνια το εμβληματικό Grandhotel Hessischer Hof ανέδειξε το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της γερμανικής μεγαλούπολης, έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πέρασε και ξεπέρασε κρίσεις, αλλά αυτή της πανδημίας τού έδωσε το οριστικό χτύπημα.

«Θλιβερή είδηση»

Πρόκειται για μια οδυνηρή εξέλιξη, αλλά χωρίς εναλλακτική. Με τη λιτή αυτή διατύπωση, ο Χάινριχ Δονάτος, πρίγκιπας της Εσσης, έβαλε τίτλους τέλους στο πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας του οικογενειακού Ιδρύματος της Εσσης (Hessische Hausstiftung), που ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο «Πρίγκιπας της Εσσης» (Prinz von Hessen). Πρόεδρός του είναι ο Δονάτος της Εσσης. Οπως είπε ο ίδιος, ο όμιλος θα στρέψει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες. Αλλωστε, για τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται αναθέρμανση δραστηριοτήτων στη Φρανκφούρτη, όπως συνέδρια, εκθέσεις ή επαγγελματικά ταξίδια, δηλαδή όλο εκείνο το φάσμα δράσεων που κρατούσε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ενεργό και οικονομικά εύρωστο. Εκτός από το πολυτελές Grandhotel Hessischer Hof, στον όμιλο ανήκουν και το ξενοδοχείο Schlosshotel Kronberg, ο αμπελώνας Πρίγκιπας της Εσσης στο Γιοχάνισμπεργκ, το εστιατόριο Hessenstein, γεωργικές εκτάσεις και το ιπποφορβείο Trakehner-Gestüt Panker.

Το πλήγμα είναι μεγάλο για τους εργαζομένους, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ο Εντουαρτ Μ. Ζίνγκερ, πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων και εστίασης, που διετέλεσε γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου από το 2009 μέχρι το 2019, κάνει λόγο για θλιβερή είδηση. «Μου προκαλούν λύπη οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους, μιας και είναι άνθρωποι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στο ξενοδοχείο», παρατηρεί. Σύμφωνα με την ιδιοκτησία, 63 από τους 350 απασχολούμενους στον όμιλο θα χάσουν τη δουλειά τους. Το 80% θα παραμείνει. Πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός, το ξενοδοχείο με τα 121 δωμάτια και τις πολυτελείς σουίτες έκανε ετήσιο τζίρο γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Από το 2010 έως το 2017, το Ιδρυμα της Εσσης επένδυσε πολλά εκατομμύρια ευρώ, διψήφια τον αριθμό, για έργα ανακαίνισης. To 2014 απέκτησε στον 8ο όροφο προεδρική σουίτα. Με τα μέτρα εγκλεισμού τον Μάρτιο παρέμεινε κλειστό έως τα μέσα Αυγούστου, οπότε ξανάνοιξε για διανυκτερεύσεις με πρωινό.  

Σε αντίθεση με τη «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα, το Grandhotel Hessischer Hof στη Φρανκφούρτη δεν θα εξαγοραστεί, αλλά θα παραμείνει κατ’ αρχήν στο Ιδρυμα της Εσσης. Το οικόπεδο ανήκει από το 1930 στην ιδιοκτησία του ομίλου, το κτίριο που προϋπήρχε καταστράφηκε σε βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ετσι, σταδιακά μέχρι το Δεκέμβριο τα φώτα θα σβήνουν το ένα μετά το άλλο. Και μαζί τους το ιδιαίτερο φως που ανέδιδε το ξενοδοχείο σε μια πόλη, η οποία παρά το ότι έχει αναδειχθεί τελευταία σε πόλο έλξης του διεθνούς οικονομικού και χρηματιστηριακού κατεστημένου και διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, δεν κατάφερε να αποβάλει τον επαρχιωτισμό της. Μένουν, όμως, οι αναμνήσεις, τα περίφημα πάρτι στη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης ή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο Jimmy’s Bar του ξενοδοχείου, που για να μπεις έπρεπε να έχεις το ανάλογο ντύσιμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή