Το νέο σχέδιο της Κίνας απέναντι στην αστάθεια

Το νέο σχέδιο της Κίνας απέναντι στην αστάθεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία, ενισχύονται οι φωνές που τονίζουν ότι σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, διαρκών εντάσεων και ανατροπών, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Μετά και το σοκ της πανδημίας του νέου κορωνοϊού οι κινεζικές αρχές καλούνται να εντείνουν την προσπάθεια για μετάβαση από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίχθηκε επί δεκαετίες στις εξαγωγές σε ένα, που θα έχει βασικό πυλώνα την εγχώρια κατανάλωση. Η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και οι αβέβαιες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ωθούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Η οικονομία της Κίνας πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εάν οι εξαγωγές υποχωρήσουν (ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της παγκόσμιας ζήτησης), θα πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με την κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας» τόνισε σε δημοσιογράφους ο Τζάστιν Γίφου Λιν, σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από το CNBC.  

Ο Λιν είπε ακόμη ότι και οι κινεζικές εταιρείες, που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, όπως η Huawei, θα πρέπει επίσης να στρέψουν περισσότερο το βλέμμα στην κινεζική αγορά. 

Η μεγαλύτερη έμφαση στην τοπική αγορά είναι μέρος ενός νέου όρου- της «διπλής κυκλοφορίας»- που έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Ο ορισμός του παραμένει «θολός», αλλά σε δημόσιες συζητήσεις συνδέεται με δύο ακόμη όρους, αναφέρει το CNBC: την «εσωτερική κυκλοφορία» που εστιάζει στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την «εξωτερική κυκλοφορία», που αναφέρεται στο εμπόριο με άλλες χώρες.

Αυτό που επισημαίνουν οι αξιωματούχοι είναι πως η «διπλή κυκλοφορία» και οι συνδεόμενες πολιτικές δεν είναι απλά μία αντίδραση σε βραχυπρόθεσμα σοκ και παράγοντες, όπως η πανδημία ή ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, αλλά βασικό στοιχείο της νέας στρατηγικής της Κίνας, που θέλει όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. 

Οι εξαγωγές δεν αφήνονται βεβαίως στη μοίρα τους. Αλλά και αυτές θα αλλάξουν μορφή, σύμφωνα με τον Λιν. Η Κίνα έχει ως στόχο να εξάγει στο μέλλον περισσότερα προϊόντα εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής τεχνολογίας και λιγότερα μεταποιητικά αγαθά εντάσεως εργασίας, όπως είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή