Χρηματιστήριο: «Έσωσε» τις 620 μονάδες, αλλά έχασε 31,8% στο εννεάμηνο

Χρηματιστήριο: «Έσωσε» τις 620 μονάδες, αλλά έχασε 31,8% στο εννεάμηνο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «σώσει» τις 620 μονάδες κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά το αρνητικό ξεκίνημα, κατόρθωσε να απορροφήσει τις πιέσεις και να αντισταθεί στο κύμα ρευστοποιήσεων, βρίσκοντας στηρίγματα σε εμπροσθοβαρείς μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,22% και τερμάτισε στις 624,75 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 627 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 618 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, για ακόμη μία ημέρα, ο τζίρος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 29,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Η ελληνική αγορά, όπως προαναφέρθηκε, βρήκε στηρίγματα σε συγκεκριμένες εισηγμένες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,08% στα 16,7 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε κέρδη κατά 1,79% στα 11,4 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολίσθησε κατά 4,17% στα 3,1 ευρώ, ως απόρροια των δυσμενών οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, σε μία συνεδρίαση έντονων μεταβολών, μεγάλη κερδισμένη αναδείχθηκε η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,12% στο 0,0114 ευρώ. Κέρδη κατά 0,82% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 2,57% στο 1,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε σε σταθεροποιητικά επίπεδα (-0,05%).

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, 58 μετοχές αυξήθηκαν, 43 υποχώρησαν, 15 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ 55 έμειναν ανενεργές. Σήμερα, μάλιστα, ήταν η τελευταία συνεδρίαση τόσο του μήνα Σεπτεμβρίου όσο και του εννιαμήνου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο τελικός απολογισμός είναι απογοητευτικός, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 1,46% σε μηνιαίο επίπεδο και… 31,8% σε επίπεδο εννιαμήνου. Όσον αφορά το γ’ τρίμηνο του έτους, οι απώλειες ανήλθαν σε 2,2%.

Πιθανή η κίνηση προς τις 600 μονάδες 

To Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως μαρτυρούν τα παραπάνω στοιχεία, παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα και σ’ ένα σπιράλ προκλήσεων, το οποίο εκτείνεται από τον φόβο ενός δεύτερου lockdown έως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, μοιραία η εικόνα του Γενικού Δείκτη χαρακτηρίζεται από απαξίωση και συνεχείς ρευστοποιήσεις τίτλων. «Τα αντανακλαστικά των αγοραστών εξαντλούν τη δυναμική τους στις πρώτες 1-2 ώρες της συνεδρίασης, ενώ σημαντικές συναντήσεις, όπως του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της αμερικανικής International Development Finance Corporation δεν συγκινούν την επενδυτική κοινότητα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Κι όλα αυτά, ενώ η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων κατέδειξε ότι τα μεγέθη αρκετών εταιρειών άντεξαν στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ ορισμένες προχώρησαν και σε βελτίωσή τους (ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζάνας, «οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους από το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να αποεπενδύουν από τις θέσεις τους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ήδη βεβαρημένη τεχνική εικόνα της αγοράς να προϊδεάζει μια πιθανή κίνηση προς τις 600 μονάδες, εκτός αν αλλάξει κάτι επί τα βελτίω.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα επηρεάζεται από το χθεσινοβραδινό debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι δύο «μονομάχοι» αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και εκατέρωθεν κατηγορίες σε μια έντονη συζήτηση, διάρκειας 90 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα πάντα: Από την αντιμετώπιση του κορωνοϊόυ έως τη διαχείριση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX κινείται σταθεροποιητικά στο +0,15%, ο βρετανικός FTSE 100 στο 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 στο 0,21% και ο ιταλικός FTSE MIB στο 0,26%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,35% στις 362 μονάδες. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street σημειώνουν σημαντικά κέρδη, χάρη στην αισιοδοξία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για συμφωνία Ρεπουμπλικανών – Δημοκρατικών ως προς το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Χαρακτηριστικά, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο στο +1,28%, ο Nasdaq στο +1,24% και ο S&P 500 στο +1,05%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή