Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, στο 1,46% οι απώλειες τον Σεπτέμβριο

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, στο 1,46% οι απώλειες τον Σεπτέμβριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει στα θετικά στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και του εννεαμήνου, με τον τζίρο να επιμένει ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές παραμένει έντονη λόγω και της αβεβαιότητας γύρω από τις αμερικανικές εκλογές, πέραν των ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το θετικό φινάλε του μήνα, όμως, δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο το συνολικό σκηνικό της αγοράς, αφού ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ένας πολύ δύσκολος μήνας για το Χ.Α. και ειδικά για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 7%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 624,75 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 618,50 μονάδες (-0,78%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,54 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 1.493,22 μονάδες, ενώ κατά 0,14% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 856,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 303,25 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,82%, τη Eurobank στο +3,12%, την Εθνική στο -2,57% και την Πειραιώς στο -0,05%.

Σε επίπεδο μηνός, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,46%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 31,85%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ στο εννεάμηνο οι απώλειες φτάνουν το 65,74%.

Χρειάστηκαν λιγότερο από δύο μήνες για να χάσει τη μισή αξία ο Γενικός Δείκτης και ήδη διανύει έξι μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η έννοια του χρόνου, όμως, παίζει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο στην κίνηση του όποιου τίτλου, όπως προσθέτει. Συνήθως, μετά μια μεγάλη συσσώρευση η αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση, καλύπτοντας έδαφος πολύ γρήγορα. Κατά την άποψή του, στα επίπεδα μεταξύ των 612 και των 670 μονάδων έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών και των πωλητών και, όπως όλα δείχνουν, έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους, καθώς ο τζίρος μειώνεται μέχρι η αγορά να αλλάξει επίπεδο.

Πάντως, ανάλογα της στάσης των επενδυτών είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τους διεθνείς οίκους για το Χ.Α. Οπως η επενδυτική κοινότητα τηρεί στάση αναμονής, έτσι και η HSBC παραμένει ουδέτερη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζοντας ότι η «καρδιά» της ελληνικής αγοράς παραμένει ο ακόμη ευάλωτος τραπεζικός κλάδος.

Οσον αφορά τις αποτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες ξεκάθαρα στην επιφάνεια φαίνονται φθηνές, με δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή για το 2020 στο 13,1 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,5, ωστόσο, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας του τραπεζικού κλάδου επιδεινώνονται λόγω της πανδημίας, η θέση των τραπεζικών μετοχών παραμένει ευάλωτη. Ετσι, η HSBC προτείνει στους επενδυτές να στραφούν σε τίτλους που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή