Αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ κατά 5,4% στο γ΄ τρίμηνο βλέπει η UniCredit

Αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ κατά 5,4% στο γ΄ τρίμηνο βλέπει η UniCredit

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο κοντά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την ύφεση του 2020 φέρνει τις προβλέψεις της η UniCredit, καθώς πλέον τοποθετεί την συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 9,1% από 16% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στις πολύ καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο (όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά «μόνο» 14,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την πτώση 0,7% στο α΄ τρίμηνο) χάρη στα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

Αν και το γ΄ τρίμηνο αναμένεται ισχυρό ριμπάουντ από το σοκ του προηγούμενου τριμήνου, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο και θα δώσει τη «σκυτάλη» για τις επιδόσεις του 2021, εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο και θα καθοριστεί από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η οποία παρουσιάζει νέα έξαρση.

Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» η επικεφαλής έρευνας της ιταλικής τράπεζας για την Ελλάδα, Τούλια Μπούκο, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο περιβάλλονται από μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη αβεβαιότητα, με τις ενδείξεις από τα έως τώρα οικονομικά δεδομένα να είναι μεικτές. Ωστόσο, προς το παρόν εκτιμά πως σε τριμηνιαία βάση στο γ΄ τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 5,4%, ενώ στο δ΄ τρίμηνο θα επιβραδυνθεί στο μόλις 0,5%.

Κατά την άποψη της UniCredit, η δυναμική της ανάπτυξης θα μειωθεί σημαντικά προς τα τέλη του έτους, μετά από την «τεχνική» ανάκαμψη που αναμένεται στο ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, λόγω της χαλάρωσης των προηγούμενων περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Για το 2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την οποία τοποθετεί στο 3,8% από 4,3% πριν.  

Αναλύοντας τις επιδόσεις του β΄ τριμήνου, επισημαίνει πως η αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στις κατασκευές και στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν εκπληκτικά ισχυρή, αντισταθμίζοντας έτσι εν μέρει τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο των υπηρεσιών, που αναπόφευκτα θα δεχόταν χτύπημα από την πανδημία.

Η ιταλική τράπεζα πάντως εκτιμά ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν θολές λόγω της έντονης αύξησης των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού από τα τέλη Ιουλίου, όταν τα σύνορα της χώρας άνοιξαν εκ νέου. Αυτό ώθησε μέχρι τώρα την κυβέρνηση να επαναφέρει τοπικούς περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα, αλλά ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής τους στην υπόλοιπη χώρα, ανάλογα με τις «αντοχές» του συστήματος υγείας.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σημειώνει, η ανταπόκριση της εγχώριας ζήτησης στα ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση θα είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό της πτώσης του τουρισμού, που αναμένεται να προκύψει από τη νέα έξαρση της πανδημίας και τις αδύναμες προοπτικές στους εξαγωγικούς τομείς. Το ενθαρρυντικό είναι, όπως υπογραμμίζει, ότι τα δεδομένα κινητικότητας βελτιώθηκαν ξανά από τα τέλη Αυγούστου, επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή