Η Ελλάδα δανείστηκε 600 εκατ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο

Η Ελλάδα δανείστηκε 600 εκατ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού συνεχίζει η ελληνική οικονομία να «χτίζει» τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα οποία είναι και το μεγάλο της όπλο απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, καθώς και για την «επόμενη μέρα», που θα βρει την Ελλάδα με ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. 

Ετσι, στη χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειωθεί ποτέ σε αντίστοιχους τίτλους, ακόμα και προ πανδημίας, το οποίο διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα και στο -0,10%. 

Μεγάλη ζήτηση

Από τη δημοπρασία αναμένεται να αντληθούν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος προσφορών άγγιξε το 1,312 δισ. ευρώ, με την έκδοση να καλύπτεται κατά 3,50 φορές, κάτι που αποτυπώνει την υψηλή ζήτηση των επενδυτών. Σημειώνεται πως στην αντίστοιχη δημοπρασία στις 26 Αυγούστου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0%, ενώ χαμηλότερα το επιτόκιο είχε βρεθεί σε δημοπρασία εξάμηνων τίτλων που είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Τότε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε επίσης αγγίξει ιστορικά χαμηλά (0,92%) ακριβώς πριν ξεσπάσει το διεθνές sell-off στα ομόλογα λόγω της πανδημίας, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο 4,1% έως τα μέσα του Μαρτίου. 

Η χθεσινή δημοπρασία αποτελεί άλλη μία «ηχηρή» ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους επενδυτές και αποδεικνύει πως, παρά το σοκ που υπέστη η οικονομία στο β΄ τρίμηνο αλλά και τη βαθιά ύφεση που αναμένεται να σημειώσει στο σύνολο του 2020, βλέπουν βελτίωση των προοπτικών της χώρας, θεωρώντας ότι η κρίση της οικονομίας λόγω COVID-19 είναι παροδική και οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αποτελούν μια ασφαλή επένδυση. Αλλωστε σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εδώ και περίπου έξι μήνες στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα καθώς και τα έντοκα, με αγορές μέσω του προγράμματος PEPP. Σημειώνεται πως από τον Μάρτιο, που έχει ενεργοποιηθεί το έκτακτο αυτό πρόγραμμα, η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει πάνω από 11 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεών τους (στο 1,019% η απόδοση του 10ετούς χθες, με το spread να διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης και σχεδόν 300 μ.β. χαμηλότερα από ό,τι έξι μήνες πριν).

Η ΕΚΤ έτσι έχει «υπερκαλύψει» την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου φέτος (10 δισ. ευρώ), ενώ έως τον Ιούνιο του 2021, όταν και πιθανώς λήξει το PEPP, θα έχει αγοράσει συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα (ποσό ίσο με το 16% του ελληνικού ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει πως θα καλυφθεί πιθανόν και ολόκληρη η εκδοτική δραστηριότητα του 2021, ενώ εάν παραταθεί και άλλο χρονικά το PEPP ή αυξηθεί περαιτέρω το μέγεθός του όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, αναμφίβολα θα δράσει θετικά για την Ελλάδα, καθώς ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα (και άρα για την ένταξη στο «κλασικό» QE) έχει γίνει ακόμα μακρύτερος λόγω της πανδημίας, με παράγοντες της αγοράς να τοποθετούν την επίτευξη αυτού του οροσήμου, πλέον, το 2023.

Προς έξοδο στις αγορές

Οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών τίτλων διατηρούν την πόρτα για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές ορθάνοιχτη, κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή