Συμψηφισμοί-ρεκόρ μείωσαν τους φόρους κατά 125 εκατ. ευρώ

Συμψηφισμοί-ρεκόρ μείωσαν τους φόρους κατά 125 εκατ. ευρώ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αριθμό-ρεκόρ του 1.365.000 ψηφιακών συμψηφισμών και εκπτώσεων, συνολικού ποσού σχεδόν 125 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από την αρχή του 2020, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων, υλοποιώντας μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Οι εκπτώσεις φόρου για την εμπρόθεσμη καταβολή ρυθμίσεων και ΦΠΑ, η αποζημίωση για την υποχρεωτική μείωση ενοικίου, η μειωμένη προκαταβολή φόρου οδήγησαν στην αύξηση των συμψηφισμών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, πραγματοποιήθηκαν 1.188.000 συμψηφισμοί και εκπτώσεις συνολικού ποσού σχεδόν 55 εκατ. ευρώ.

Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί σχεδόν 372.000 ψηφιακοί συμψηφισμοί, συνολικού ποσού 28.285.000 ευρώ.

Με τη νέα διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί άμεσα περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ σε 628.000 φορολογουμένους.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχαν επιστραφεί 111,66 εκατ. ευρώ σε 598.000 φορολογουμένους. 

Στο μεταξύ, οι φορολογούμενοι, πριν από την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν είτε πρόκειται για τον φόρο εισοδήματος είτε για τον ΕΝΦΙΑ, εκτός από το εκκαθαριστικό σημείωμα όπου αναφέρεται ο φόρος που τους αναλογεί, πρέπει να ελέγχουν το ύψος της φορολογικής τους υποχρέωσης στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του myTAXISnet. Και αυτό, καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα δεν περιλαμβάνει τους συμψηφισμούς που πραγματοποιήθηκαν αλλά τον φόρο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα ή την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογουμένου. Στην προσωποποιημένη πληροφόρηση εμφανίζεται το τελικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί και οι δόσεις αποπληρωμής. 

Και αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί να καταβληθεί μεγαλύτερος φόρος από τους φορολογουμένους. Ταυτόχρονα, θα είναι πρόσθετος «κόπος» της ΑΑΔΕ, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει στην επιστροφή των επιπλέον ποσών που έχουν εισπραχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή