EBRD: Πόσο βαθιές είναι οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στην Ελλάδα

EBRD: Πόσο βαθιές είναι οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στην Ελλάδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομίες στις οποίες επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχουν δεχθεί ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού από ό,τι οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από έρευνα του οργανισμού, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία και για την Ελλάδα. 

Η EBRD βλέπει ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία φέτος και βραδείς σχετικά ρυθμούς ανάκαμψης. Υπολογίζει ειδικότερα ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 9,5% το 2020, ενώ το επόμενο έτος δεν θα πετύχει να καλύψει το σύνολο του χαμένου εδάφους, αφού θα παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 4%. Για το σύνολο της περιοχής των 38 οικονομιών στις οποίες επενδύει (από την Εσθονία έως την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Μογγολία) προβλέπει ύφεση 3,9% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 3,5%. Το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψουν με ρυθμούς 3,6%. 

Η πιο αδύναμη ζήτηση για τις εξαγωγές, η κατάρρευση του τουρισμόυ και οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών έχουν προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πόνο, ενώ οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες καθώς «καθίσταται σαφές ότι το δεύτερο κύμα του ιού έχει φτάσει». Οι οικονομίες με μεγαλύτερη εξάρτηση από εξωτερικές πηγές εισοδήματος, όπως η Αλβανία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ελλάδα, οι οποίες και έχασαν μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου, θα έρθουν αντιμέτωπες με την πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ τους, προειδοποιεί η EBRD.

EBRD: Πόσο βαθιές είναι οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στην Ελλάδα-1

Σε ξεχωριστή έρευνα, που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, η EBRD εξέτασε το πώς βλέπει η κοινή γνώμη την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις αρχές. Η έρευνα κάλυψε 8 χώρες στις οποίες επενδύει η τράπεζα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (οι άλλες επτά είναι Λευκορωσία, Αίγυπτος, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία) καθώς και 6 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Oλλανδία, Ισπανία και Σουηδία).

Κατά μέσο όρο to 15% από τους ερωτηθέντες στις περιφέρειες της EBRD έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης, ποσοστό υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τις προηγμένες οικονομίες. Επίσης, το 73% των ερωτηθέντων στις περιοχές όπου επενδύει η EBRD δήλωσαν ότι επλήγησαν προσωπικά από την κρίση, ποσοστό που αγγίζει μόνο το 41% των ερωτηθέντων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Όμως, ακόμα και στις περιφέρειες της EBRD υπήρχαν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, το κλείσιμο των οικογενειακών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο συχνό στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ελλάδα (επηρεάζουν περίπου το 6% των ερωτηθέντων νοικοκυριών), αλλά πολύ πιο διαδεδομένο στην Τουρκία και την Αίγυπτο (περισσότερο από 25%).

Τα συμπεράσματα της έρευνας στην Ελλάδα 

Το 65,1% των ερωτηθέντων στη χώρα μας δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία. Στη συντριπτική τους πλειόνότητα (86,9%) πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της πανδημίας εξαρτάται από την ατομική συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών.

Το 51,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Το 16% δηλώνει ότι έχασε τη θέση εργασίας του και ένα ποσοστό 15,3% ότι είναι σε αναστολή σύμβασης. Το 21% δήλωσε ότι μειώθηκαν οι ώρες απασχόλησης και το 25% ο μισθός του σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα και τη σύγκριση με τις άλλες χώρες στο συννημένο έγγραφο. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

EBRD - Ifo

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή