Συνάντηση Χατζηδάκη με ΣΕΒ για το ενεργειακό κόστος

Συνάντηση Χατζηδάκη με ΣΕΒ για το ενεργειακό κόστος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διάλογο με τον ΣΕΒ για το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, στην κατεύθυνση της μείωσής του, άνοιξε η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. 

Ο υπουργός, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις του είχε σηκώσει ψηλά το θέμα του ενεργειακού κόστους και έχει δεσμευτεί δημόσια για την κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά που επιβαρύνουν τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο. 

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έθεσαν το ζήτημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους ως κατεπείγον για τη βιομηχανία και κάλεσαν τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του. 

Σε προτεραιότητα έθεσαν οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΒ, και παράλληλα των ενεργοβόρων και εκτεθειμένων στον ανταγωνισμό επιχειρήσεων «Τιτάν», «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, την αβεβαιότητα όσον αφορά τις συμβάσεις με τη ΔΕΗ που λήγουν στο τέλος του έτους. 

Η βιομηχανία επιδιώκει παράταση των συμβάσεων που είναι σε ισχύ από το 2018, όταν το μεσοσταθμικό κόστος της ΔΕΗ ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με σήμερα. Οι εκπρόσωποι έφυγαν από τη συνάντηση με τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός κατανόησε την αγωνία της βιομηχανίας και αναμένουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους. 

Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά της βιομηχανίας χαρακτηρίζει πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το θέμα του ενεργειακού κόστους, αγωνιά ωστόσο γιατί ο χρόνος για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τρέχει και οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να ληφθούν τάχιστα. 

«Σημαντικό και επείγον» χαρακτήρισε το θέμα του ενεργειακού κόστους με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος και συμπλήρωσε: «Με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο εκείνου σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».

Ο υπουργός, από την πλευρά του, προέταξε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας, που, όπως είπε, είναι ο ανταγωνισμός, ο οποίος θα προχωρήσει με την εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου του target model. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στηρίξει την εφαρμογή του. Θα εργαστεί παράλληλα και για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές», τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι παράλληλα δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση τάση. «Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή