Νέα καθυστέρηση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Νέα καθυστέρηση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα αναβολή οδηγείται η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξέλιξη που συνδέεται κυρίως με τις αβεβαιότητες που απορρέουν από την υπόθεση Λαυρεντιάδη και την τροπή που πήρε αυτή μετά την εν μέρει δικαστική δικαίωσή του σε σχέση με τις οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών που είχε οριστεί για τα τέλη Δεκεμβρίου μεταφέρεται για τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ανεπίσημη γραπτή ενημέρωση που είχαν χθες από το ΤΑΙΠΕΔ οι υποψήφιοι επενδυτές. Το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε επίσης τους επενδυτές ότι τα data rooms (βάση δεδομένων) με φυσική παρουσία, που αναμενόταν να ανοίξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανοίξουν τον Νοέμβριο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες άνοιξαν για τους επενδυτές τα VDR (ψηφιακή βάση δεδομένων).

Οι αιτίες

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αναβολής της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών δεν έγιναν γνωστοί στους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν και επίσημη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο διήμερο. Ο προφανής λόγος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συνδέεται με τη βελτίωση των μεριδίων της ΔΕΠΑ από τον Σεπτέμβριο και μετά και τις προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων στο τρίτο τρίμηνο του έτους, στοιχεία που διαμορφώνουν μια πιο θετική εικόνα για τους επενδυτές που θα επισκεφθούν τα data rooms της εταιρείας τον Νοέμβριο από αυτή που θα εισέπρατταν τώρα. Ο μη προφανής ωστόσο λόγος και πιο καθοριστικός, τον οποίο ανεπισήμως συνομολογούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, συνδέεται με την υπόθεση της ELFE και τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Oπως είναι ήδη γνωστό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η ELFE, με απόφασή του περιόρισε τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου είναι καταχρηστική, διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει καταθέσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η δικάσιμος της οποίας έχει οριστεί για τον Μάρτιο του 2021. Η δικαστική αυτή διένεξη αποτελεί σημαντική αβεβαιότητα για τους επενδυτές και «αγκάθι» στον εν εξελίξει διαγωνισμό, καθώς πιθανή δικαίωση της ELFE από το Εφετείο ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες διεκδικήσεις από όλους τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ, αλλάζοντας δραματικά το οικονομικό προφίλ της εταιρείας. Κανένας επενδυτής δεν μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο και αυτό έχει μεταφερθεί ανεπίσημα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Αν και το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση υπέρ της ELFE, αυτό που αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση που θα μειώνει το ρίσκο για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να πάει προς τα πίσω.

Είναι κοινή η εκτίμηση τόσο στην πλευρά των υποψηφίων επενδυτών όσο και στην πλευρά των πωλητών ότι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη με την ELFE. Μικρότερης επίπτωσης θέμα, το οποίο όμως απασχολεί το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η οψιόν που κατέχει η ΔΕΗ από το 2002 για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 30%. Η ΔΕΗ, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό από κοινού με τη Motor Oil, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για ενεργοποίηση της οψιόν. Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί στη ΔΕΠΑ αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι πρόκειται για ανίσχυρη νομικά διεκδίκηση καθώς οι συνθήκες στο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπουν την αγορά φυσικού αερίου έχουν αλλάξει ριζικά από το 2002, ενώ πρόσθετο επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν κινήθηκε αντίστοιχα στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελούσε θυγατρική της ενιαίας ΔΕΠΑ. Στον προηγούμενο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU) με το ΤΑΙΠΕΔ για παραίτηση του δικαιώματός της έναντι αποζημίωσης 32,9 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή