Τώρα επενδύει στο «άχρηστο μέταλλο» ο Γ. Μπάφετ

Τώρα επενδύει στο «άχρηστο μέταλλο» ο Γ. Μπάφετ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς κρίσης ή «επένδυση για όταν επελαύνει ο Αρμαγεδδών» όπως σχολιάζει ο Ντέιβιντ Τάιτ, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ο χρυσός κατέγραψε φέτος μια αρκετά ασυνήθη πορεία. Τον Μάρτιο υποχώρησε παράλληλα με τις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Ακολούθησε, όμως, στη συνέχεια μια ιλιγγιώδη και αδιάκοπη άνοδο για να φτάσει τον Αύγουστο να έχει ενισχυθεί κατά 22% και να έχει υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά. Βρέθηκε τότε στις 2.089 δολάρια η ουγγιά.  Η απόδοσή του είναι εν ολίγοις από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί φέτος ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις ανά τον κόσμο. 

Φέτος ο χρυσός προσείλκυσε και τον Γουόρεν Μπάφετ, που όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, μέχρι προσφάτως τον περιφρονούσε ως επένδυση. Ο Μπάφετ χαρακτήριζε τον χρυσό «άχρηστο μέταλλο που βγαίνει από το χώμα της Αφρικής» ή ακόμα χειρότερα «έναν τρόπο να κινηθεί κανείς μόνον από φόβο».

Συντάχθηκε

Φέτος, όμως, ο Μπάφετ συντάχθηκε με τη μεγάλη μερίδα των επενδυτών, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου, το Bridgewater Associates, και τοποθετήθηκε σε χρυσό συνδράμοντας, έτσι, στην άνοδο της τιμής του. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, άλλωστε, η επενδυτική του  Μπάφετ, η Berkshire Hathaway εξαγόρασε μερίδιο αξίας 565 εκατομμυρίων δολαρίων στο Barrick Gold, το δεύτερο σε μέγεθος ορυχείο χρυσού στον κόσμο.

Η μετοχή του εν λόγω ορυχείου, που έχει δραστηριότητες στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, σημειώνει άνοδο από τις αρχές Απριλίου. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, η Bridgewater επένδυσε περίπου 316 εκατομμύρια δολάρια σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα που επιτρέπουν στον επενδυτή να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή σαν να αγοράζει μετοχές.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών οδήγησε στα ύψη την τιμή του χρυσού. Σε τέτοια σύνθετα επενδυτικά προϊόντα με βάση τον χρυσό τοποθετήθηκαν φέτος πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον κατά 50% πιο πολλά από τα αντίστοιχα στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η πανδημία  καλλιέργησε στους επενδυτές τον φόβο για τον οικονομικό της αντίκτυπο και για τις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και τους έκανε να θέλουν τον χρυσό οπωσδήποτε στο χαρτοφυλάκιό τους ως αναγκαία προστασία έναντι της αστάθειας των χρηματιστηρίων, των αρνητικών επιτοκίων και της ύφεσης.

Οπως τονίζει ο Ντέιβιντ Τάιτ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ορισμένοι  μεγάλοι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως προστασία για την περίπτωση που η ύφεση οδηγεί σε αντιπληθωρισμό ή που τα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων και η άφθονη ρευστότητα στο σύστημα οδηγούν, αντιθέτως, σε άνοδο του πληθωρισμού. Ετσι η αυξημένη ζήτηση για χρυσό από επενδυτές στη Δύση αναπλήρωσε το 2020 τις μαζικές πωλήσεις του μετάλλου που κατέγραψαν  φέτος οι δύο μεγαλύτερες αγορές χρυσού του κόσμου: η Κίνα και η Ινδία.

Περιορισμένη

Η ζήτηση για χρυσό στις δύο χώρες ήταν πολύ περιορισμένη φέτος και παράλληλα πολλοί ιδιώτες πώλησαν όσο χρυσό είχαν στην κατοχή τους ή τον ενεχυρίασαν. Και στο μεταξύ η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 11% από τα ύψη του Αυγούστου και οι μετοχές των ορυχείων χρυσού έχουν επίσης υποχωρήσει κατά 13%. H τιμή του υποχώρησε χθες στα  1.901,48  δολάρια  η ουγγιά, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος να είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων τεσσάρων ετών για τον χρυσό.  Σύμφωνα, πάντως, με την UBS, η πρόσφατη αυτή διόρθωση είναι προσωρινή και δεν πρόκειται για την έναρξη μιας πτωτικής πορείας.

Η UBS συνιστά στους επενδυτές να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο τώρα που οι τιμές είναι χαμηλότερες, καθώς προεξοφλεί περαιτέρω άνοδο του χρυσού στο μέλλον. Οι λόγοι είναι αφενός η επεκτατική πολιτική της Federal Reserve και η αναμενόμενη αύξηση των αγορών ομολόγων, η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και η υπερχρέωση των περισσότερων χωρών με παράλληλη την προοπτική για αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της άφθονης ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή