Οριακά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλην της Φρανκφούρτης. Ενδοσυνεδριακά είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά ανόδου χάρις σε ελπιδοφόρα εταιρικά αποτελέσματα. Ωστόσο οι δείκτες επηρεάστηκαν και περιόρισαν τα κέρδη τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους και τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ο Dow Jones και ο S&P 500 πριν από το κλείσιμο σημείωναν άνοδο και αυτοί κατά 0,25% και 0,55% αντιστοίχως, ενώ το δολάριο αποδυναμώθηκε ως προς ένα καλάθι νομισμάτων.  

Η στερλίνα, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης προσφυγής της Ε.Ε. στη Δικαιοσύνη εις βάρος της Bρετανίας για αθέτηση των όρων της συμφωνίας εξόδου, εξασθένησε ως προς το δολάριο κατά 0,3% στο 1,2885 δολ. στη Νέα Υόρκη και ως προς το ευρώ κατά 0,5%, στις 91,15 πένες.

Στην αμερικανική αγορά τα μηνύματα ήταν αμφίσημα όσον αφορά τις πιθανότητες να εγκριθεί νέο πρόγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Οι τιμές των μετοχών των ενεργειακών ομίλων είχαν μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500, αν και αυτός βοηθήθηκε από τα κέρδη που συγκέντρωσαν οι μετοχές των λιανεμπόρων και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Καταγράφηκαν πολλές διακυμάνσεις και νευρικότητα  διότι το επενδυτικό κοινό εξέταζε αναφορά σύμφωνα με την οποία η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, είχε τους προβληματισμούς της για το εάν θα επιτυγχανόταν συναίνεση επί νέας δέσμης δημοσιονομικών μέτρων. 

Τα οικονομικά δεδομένα ήταν μεικτά, ενώ οι αρχικές αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας αποδείχθηκαν λιγότερες από όσο αναμενόταν. Η μεταποίηση, όμως, αναπτύχθηκε σε μικρότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του «μαύρου χρυσού» εμφάνισε κάμψη, διότι οι επενδυτές είχαν προβληματιστεί σχετικά με τις συνέπειες της υπερπροσφοράς πετρελαίου σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω έξαρσης κρουσμάτων. Χθες το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση 4,2% στα 38,52 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε αρχικώς ανέλθει 0,9%, αλλά τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,20%. Πλην του δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος έκλεισε στο -0,23%, οι υπόλοιποι είχαν κέρδη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,23%, με 0,43% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,24% ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο και με 0,21% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή