Με ένα «κλικ» στην εφορία τα ψηφιακά παραστατικά

Με ένα «κλικ» στην εφορία τα ψηφιακά παραστατικά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ντεμπούτο έκαναν χθες τα ηλεκτρονικά βιβλία με τη διαβίβαση των πρώτων ψηφιακών παραστατικών στην εφορία. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην πιλοτική ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά όλα τα  παραστατικά που εκδίδουν από την 1η Οκτωβρίου και εφεξής. Με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA ελήφθη υπόψη ο βαθμός ετοιμότητας των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι:

• Για το 2020 οι επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάσουν τα παραστατικά μόνο του τελευταίου τριμήνου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος).

• Η ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA καθίσταται υποχρεωτική από 1/1/2021.

Από χθες, μέσω της διεύθυνσης mydata.aade.gov.gr, όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στην ειδική διεπαφή της ΑΑΔΕ (myDATA RESTAPI) για διαβίβαση παραστατικών μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων. Επίσης, είναι διαθέσιμη η ειδική φόρμα για καταχώρηση παραστατικών για επιχειρήσεις με μικρό τζίρο ή μικρό πλήθος παραστατικών. Εντός του Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα myDATA να εκδίδουν τα τιμολόγιά τους και να λαμβάνουν αντίγραφά τους σε ψηφιακή μορφή.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ή επιθυμούν να ενταχθούν στην πιλοτική εφαρμογή, από την ερχόμενη Δευτέρα 5/10/2020 θα λειτουργεί ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης και υποδοχής ερωτημάτων για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό «μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτομάτως τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου.

Παράλληλα, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, πρόκειται για «μια μεγάλη καινοτομία, που αποτελούσε προγραμματική μας δέσμευση και υλοποιείται σήμερα. Είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου, που διευκολύνει τις επιχειρήσεις και αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητά τους. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιχειρείν, ειδικά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο». Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής τόνισε: «Καταφέραμε, μέσα από δύσκολες συνθήκες και πολλές προκλήσεις, να δημιουργήσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική ψηφιακή υπηρεσία για τις επιχειρήσεις. Ξεκινάμε πιλοτικά και καλούμε την αγορά να συμμετάσχει άμεσα και να αποκομίσει τα οφέλη».