Στα επίπεδα του 2019 θα επιστρέψει το ΑΕΠ στο τέλος του 2023

Στα επίπεδα του 2019 θα επιστρέψει το ΑΕΠ στο τέλος του 2023

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To τέταρτο τρίμηνο του 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ότι θα επανέλθει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας στο επίπεδο που βρισκόταν το 2019, προδιαγράφοντας έτσι τέσσερα χαμένα χρόνια από πλευράς ΑΕΠ, επιπλέον όσων χάθηκαν στην κρίση χρέους.

Η ΕΒRD αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ύφεση γενικώς στις αναδυόμενες οικονομίες όπου επενδύει, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, λόγω τουρισμού. Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χθεσινή της έκθεση, προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη μόνο 4% το 2021, στο τέλος του οποίου εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υπολείπεται κατά 4,6% του επιπέδου του 2019. Στα επίπεδα του 2019 εκτιμά ότι θα επιστρέψει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο τέλος του 2023.

Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνει ότι η μερική ανάκαμψη του 2021 εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, συνδεδεμένο με μια πιθανή συνέχιση της διαταραχής του τουρισμού και άλλων κρίσιμων τομέων της οικονομίας.

Εξάλλου, από έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΒRD, σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo τον Αύγουστο, για τον αντίκτυπο της κρίσης λόγω κορωνοϊού, σε 8 από τις χώρες που χρηματοδοτεί αλλά και σε 6 χώρες της Δυτικής Ευρώπης, προκύπτει ότι στη χειρότερη θέση βρέθηκαν κατά κανόνα οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, με την Ελλάδα να κινείται σε ενδιάμεσα επίπεδα. Ετσι, το 16,4% των Ελλήνων είπε ότι έχασε τη δουλειά του, έναντι 23% στην Αίγυπτο, αλλά μόλις 9% στη Σουηδία, το 15,3% ότι μπήκε σε αναστολή, έναντι 30% στην Αίγυπτο και 5,9% στη Σουηδία, το 25% ότι μειώθηκαν οι αμοιβές του, έναντι 27,9% στην Αίγυπτο και 13,9% στη Σουηδία, μόλις το 6,5% ότι έκλεισε η οικογενειακή επιχειρήση, έναντι 33,2% στην Αίγυπτο και 2,2% στη Σουηδία, αλλά και μόλις 5,8% ότι επέστρεψε μέλος της οικογένειας από το εξωτερικό, έναντι 36,5% στην Αίγυπτο και 2,8% στη Σουηδία. Συνολικά, το 36,8% δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε από την κρίση του κορωνοϊού, έναντι 20,7% στην Αίγυπτο και 68% στη Σουηδία.

Επίσης, το 65,1% των Ελλήνων δήλωσε ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία, έναντι 60% στην Τουρκία και 59,2% στη Σουηδία. Υφεση 9% προβλέπει, εξάλλου, πλέον για την Ελλάδα η Fitch Solutions, μια εταιρεία αναλύσεων που ανήκει στον όμιλο της Fitch, χωρίς να μοιράζεται τα στοιχεία της με τον οίκο αξιολόγησης, που κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Το 9% της Fitch Solutions είναι καλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 10,4%, καθώς στην αρχή της πανδημίας μοιραζόταν την άποψη με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς ότι η Ελλάδα θα σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. λόγω τουρισμού. Τώρα, πλέον, βλέπει την Ιταλία στη χειρότερη θέση, με ύφεση 13,4%, και την Ισπανία να ακολουθεί με 12%.

Για το 2021, η Fitch Solutions, σύμφωνα με όσα είπαν στελέχη της σε webinar για την παγκόσμια οικονομία, προβλέπει ανάκαμψη στην Ελλάδα με 5,6%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή