Εντός Οκτωβρίου οι νέες ρυθμίσεις χρεών

Εντός Οκτωβρίου οι νέες ρυθμίσεις χρεών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών τα νέα μέτρα στήριξης για τους φορολογουμένους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «εκτός από την πάγια ρύθμιση προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσουμε τους φορολογουμένους για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νοικοκυριών θα τεθούν άμεσα σε ισχύ με ταυτόχρονο στόχο την τόνωση του προϋπολογισμού. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος έχει αναλάβει την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν στο οικονομικό επιτελείο τέσσερα σενάρια, προκειμένου να αποφασισθεί αυτό που θα βοηθήσει άμεσα τους φορολογουμένους, δεν θα επιφέρει κόστος στον προϋπολογισμό και αντιθέτως θα ενισχύσει τις εισπράξεις. 

Είναι ενδεικτικό ότι τα πρόσφατα μέτρα στήριξης με τις εκπτώσεις της τάξης του 25% των φορολογικών υποχρεώσεων (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) για όσους προχωρούσαν στην εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων, παρά το γεγονός ότι είχε ανασταλεί η πληρωμή τους, τόνωσαν τις εισπράξεις του Δημοσίου και των ταμείων και βοήθησαν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Στην κίνηση αυτή είχε προσφύγει η κυβέρνηση, καθώς είχε διαπιστωθεί μία άτυπη στάση πληρωμών λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούσε και προκαλεί η υγειονομική κρίση. 

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια, καθώς θα πρέπει να καλυφθεί το σύνολο των φορολογουμένων, ακόμα και αυτοί που έχασαν για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι οφειλές περίπου 2 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, θα ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Οσοι επιλέξουν τις 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, ενώ όσοι επιλέξουν περισσότερες και μέχρι 24 δόσεις, το επιτόκιο θα ανέλθει στο 2,5%.

Τα σενάρια

Μία από τις λύσεις που εξετάζονται με ισχύ μόνο για τα χρέη και τις οφειλές του 2020, προβλέπει την επέκταση  της πάγιας ρύθμισης που θα μπορούσε να φθάσει τις 48 δόσεις. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση προβλέπει 24 δόσεις για τις τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Το σενάριο αυτό προβλέπει οι τακτικές οφειλές να φθάσουν τις 48 και οι έκτακτες τις 72 δόσεις με χαμηλά επιτόκια. Στην περίπτωση που αποφασισθεί το ανωτέρω σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το παρουσιάσει στους θεσμούς και να λάβει την έγκρισή τους. Βέβαια, δεδομένου ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, καθώς και ότι θα αφορά μόνο χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, διευκολύνει τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Το δεύτερο σενάριο είναι η επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσων την απώλεσαν καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους. Εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, προκειμένου να επανενταχθούν όσοι το επιθυμούν με ευνοϊκότερους ενδεχομένως όρους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ταυτόχρονα με οποιοδήποτε άλλο.

Η τρίτη λύση είναι να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση των 12-24 δόσεων που θα θεσμοθετηθεί από το νέο έτος και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου όλες οι οφειλές του 2020. Το σενάριο αυτό όμως έχει τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς δεν θα εισρεύσουν καθόλου χρήματα στον κρατικό κορβανά εντός του 2020.

Το τέταρτο σενάριο δεν προβλέπει κάποια νέα ρύθμιση οφειλών, αλλά θα μπορούσαν να είναι εκπτώσεις φόρου ή φοροαπαλλαγές για εμπρόθεσμη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή