Η Εθνική άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω του πράσινου ομολόγου

Η Εθνική άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω του πράσινου ομολόγου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875% έκλεισε η συναλλαγή έκδοσης του πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το πρώτο πράσινο ομόλογο που εκδίδει ελληνική τράπεζα και αποτελεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, «έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής της για στήριξη της πράσινης οικονομίας, καθώς και της στρατηγικής της κατεύθυνσης, ως η Τράπεζα της Ενέργειας». 

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες το πρωί και η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ περίπου. Η συναλλαγή αποτελεί επίσης την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν για τη διεύρυνση των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά υποχρέωση όλων των τραπεζών. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, το 25% των ιδίων κεφαλαίων τους έως και το 2025 θα πρέπει να εμπλουτιστεί με ομολογιακές εκδόσεις. 

Βάσει των αρχών της International Capital Market Association (ICMA) για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη υψηλό μερίδιο (40%) στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. 

Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας, αποσκοπώντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Η ΕΤΕ θα κατευθύνει το 50% των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την έκδοση σε υφιστάμενα έργα και το υπόλοιπο 50% σε νέες επενδύσεις. 

Η συναλλαγή προσείλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού μέσω της συμμετοχής 80 επενδυτών, κυρίως ξένων θεσμικών. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ, «η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μια ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη. Οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και Morgan Stanley ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών. Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ. 

H αγορά των πράσινων ομολόγων αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ως μια από τις δημοφιλείς μορφές επενδύσεων. Το 2019 οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων ανήλθαν στα 257,7 δισ. δολάρια, από τα οποία τo 45% περίπου ήταν εκδόσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το 2019 το συνολικό ποσό των πράσινων ομολόγων που εκδόθηκαν στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 74% (ή 49,5 δισ. δολάρια) σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά τα 116,7 δισ. δολάρια. Οι πράσινες ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν ως επενδυτική επιλογή τα προσεχή χρόνια ενόψει και της δέσμευσης της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως και το 2030, και ενδεικτικό της στήριξης που έχει η αγορά αυτή από τις κεντρικές Αρχές είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ τους έχει εντάξει ως επιλέξιμους τίτλους για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή