Σφήνα από την EMMA Capital για την εξαγορά της Vivartia

Σφήνα από την EMMA Capital για την εξαγορά της Vivartia

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διελκυστίνδα μεταξύ CVC και EMMA Capital εξελίσσεται η πώληση της Vivartia, σε μια εξέλιξη που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το τίμημα της ελληνικής εταιρείας τροφίμων.

Το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Vivartia επαναφέρει με επιστολή που απεστάλη προς την Τράπεζα Πειραιώς και τη Marfin Investment Group το τσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο EMMA Capital. Σημειώνει πως από τον Απρίλιο του 2018 και μετά έχει επανειλημμένως διατυπώσει επισήμως το ενδιαφέρον για τη Vivartia και εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι και αφήνει να εννοηθεί ότι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με τη CVC Capital ενδέχεται να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εξασφαλιστεί αξία για τους μετόχους της MIG.

Ειδικότερα, αναφέρει πως «ο πλήρης αποκλεισμός ενός αριθμού ενδιαφερομένων αγοραστών σαν την EMMA και η διενέργεια επιλεκτικών διαπραγματεύσεων με μόνο ένα ενδιαφερόμενο μέρος, και μάλιστα σε αποκλειστική βάση, μπορεί να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα για τους μετόχους της MIG και να θέσει τη συναλλαγή υπό τον έλεγχο των δημόσιων αρχών και φορέων». Στην επιστολή η EMMA επιβεβαιώνει «το ισχυρό ενδιαφέρον μας να αποκτήσουμε τη Vivartia και προσμένουμε σε απάντησή σας».

Η διοίκηση της MIG αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απέστειλε απαντητική επιστολή με την οποία στέλνει το μήνυμα πως λόγω της αποκλειστικότητας που έχει χορηγήσει στη CVC Capital δεν μπορεί να ξεκινήσει στην παρούσα φάση παράλληλες συζητήσεις, πλην όμως δεν αποκλείει την έναρξη τέτοιων επαφών μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η CVC Capital Partners κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που κατέχει η MIG στη Vivartia και το διοικητικό συμβούλιο της MIG αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την 6η Νοεμβρίου.

Πριν από ένα χρόνο η EMMA Capital, συμφερόντων του γνωστού και από τη συμμετοχή που διατηρούσε στον ΟΠΑΠ, Jiri Smejc, είχε υποβάλει για δεύτερη φορά μέσα σε εκείνο το έτος πρόταση για εξαγορά της Vivartia προσφέροντας μετρητά και αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί αυτή τον δανεισμό της σε μια μη δεσμευτική προσφορά που αποτιμούσε τη Vivartia στα επίπεδα των 600 εκατ., δηλώνοντας παράλληλα ανοικτή στην αρχιτεκτονική της συμφωνίας προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους, όπως οι πιστώτριες τράπεζες. Η EMMA Capital ενδιαφέρθηκε νωρίτερα φέτος και για το Project Mayflower, την εξαγορά δηλαδή δάνειων της Πειραιώς προς τη MIG ύψους περίπου 550 εκατ. αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά επικαλούμενη τόσο την πανδημία, όσο και την απουσία οικονομικών στοιχείων του 2019 για τις θυγατρικές της MIG, την Attica Group, τη Vivartia, τη Singular και εταιρεία ακινήτων στη Σερβία. Το Project Mayflower έληξε άδοξα με μια μοναδική προσφορά (Comer Group) που δεν «περπάτησε».

Μεγέθη

Χθες Πέμπτη η MIG ανακοίνωσε και την οικονομική της έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2020, που έδειξε σημαντικότατη ευαισθησία στην πανδημία. Οι πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό των 380 εκατ. έναντι 453 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας πτώση 16,1%, η οποία οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας στις πωλήσεις του λειτουργικού τομέα μεταφορών και του υποκλάδου της εστίασης, του λειτουργικού τομέα τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι πωλήσεις των επιμέρους λειτουργικών τομέων κατέγραψαν πτώση, ο τομέας μεταφορών -28,2%, ο εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων -15,3% και ο τομέας τροφίμων και γαλακτοκομικών -9,6%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό των 16,3 εκατ. έναντι 33,9 εκατ. Οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 89,2 εκατ. έναντι ζημιών 39,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή