Σε ελληνικά χέρια παραμένει η «Βαράγκης»

Σε ελληνικά χέρια παραμένει η «Βαράγκης»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την αλλαγή σελίδας βρίσκεται η βιομηχανία επίπλων «Βαράγκης», μετά την αίτηση που υπέβαλε προ δεκαημέρου για επικύρωση νέας συμφωνίας εξυγίανσης με επενδυτικό σχήμα ελληνικών συμφερόντων. Η επιπλοβιομηχανία, που προσμετράει πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί από το δικαστήριο στο πλαίσιο του άρθρου 106 β/δ, παραμένει σε ελληνικά χέρια. Επενδυτής είναι ο Μάριος Κυριάκου, που θα κατέχει και τις μετοχές της εταιρείας, ενώ το εργοστάσιο και όλη η παραγωγή επίσης παραμένει στην Ελλάδα και η εταιρεία θα συνεχίσει τις εξαγωγές στις οποίες έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλα έργα, ειδικά στον Περσικό Κόλπο.

Χθες, Πέμπτη, εξεδόθη από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή και απαγορεύθηκαν οι ατομικές διώξεις, η αναγκαστική εκτέλεση και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας και των εγγυητών, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης λήψης προληπτικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του επόμενου μήνα.

Ο κυπριακής καταγωγής επενδυτής Μάριος Κυριάκου, βασικός μέτοχος της Vericon και δι’ αυτής του νέου σχήματος που προκύπτει από τη διαδικασία εξυγίανσης, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι «σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση υποστηρίζουν την ανάγκη για επενδύσεις, ένιωσα ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να βοηθήσω τη “Βαράγκης”. Μια εταιρεία που με λίγη οικονομική βοήθεια μπορεί να αναλάβει σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες και να διατηρήσει ακμαίο το εμπορικό της σήμα, το οποίο ύστερα από 100 χρόνια ιστορίας έχει καταστεί συνώνυμο με την ποιότητα. Ετσι, και μετά τον έλεγχο που διενέργησα στην εταιρεία, η οποία με εντυπωσίασε με την ικανότητα καινοτομίας και παραγωγής της, αποφάσισα να επενδύσω ένα σημαντικό χρηματικό ποσό».

Με βάση τη νέα συμφωνία εξυγίανσης, στην οποία συμμετέχουν πιστωτές του 61,1% των υποχρεώσεων, η επιχειρηματική δραστηριότητα της «Βαράγκης» και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στη Varangis Furniture & Interiors A.E., συμφερόντων Μάριου Κυριάκου, έναντι τιμήματος 2,592 εκατ. ευρώ και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της.

Στον νέο φορέα μεταβιβάζεται το 99% του ενεργητικού ύψους 3,3 εκατ., που αποτελείται από τη μονάδα παραγωγής στο Σχηματάρι, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθέματα, πάγια, απαιτήσεις και χρηματικά διαθέσιμα, καθώς και συμμετοχές στις θυγατρικές της Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα ΗΑΕ και Schemata Interiors and Trading WLL στο Κατάρ. Στον νέο φορέα μεταφέρεται επίσης το σύνολο του προσωπικού και μεταβιβάζονται υποχρεώσεις της τάξεως του 15,1% επί των συνολικών υποχρεώσεων, αξίας 3,259 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν εργαζομένους, Δημόσιο και Ταμεία καθώς και τη Vericon Professional Services Ltd, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Τόσο το τίμημα όσο και το προϊόν ρευστοποίησης της υπόλοιπης περιουσίας θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, και στη συνέχεια η «Βαράγκης» όπως είχε μέχρι τώρα θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Να σημειωθεί πάντως πως η «Βαράγκης» λειτουργεί σήμερα πλήρως, αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας έργα που προορίζονται για την αγορά της Μέσης Ανατολής και με τη διενέργεια πωλήσεων λιανικής μέσω του καταστήματός της «Διά Χειρός Βαράγκη» στο Μαρούσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή