Οι εισηγμένες που επέδειξαν αντοχές το πρώτο εξάμηνο

Οι εισηγμένες που επέδειξαν αντοχές το πρώτο εξάμηνο

οι-εισηγμένες-που-επέδειξαν-αντοχές-τ-561101449

Παρά τις ισχυρές επιπτώσεις που είχε η κρίση λόγω της πανδημίας στην οικονομία, η οποία οδήγησε σε βαθιά ύφεση στο α΄ εξάμηνο του έτους, το ίδιο ακριβώς διάστημα αρκετές  εισηγμένες επιχειρήσεις εμφάνισαν «ανοσία» στην COVID-19, είτε αυξάνοντας την κερδοφορία τους είτε μετατρέποντας τις ζημίες σε κέρδη, ενώ δεν λείπουν και αυτές που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και «καθαρό ταμείο».

Εάν κανείς κοιτάξει τη συνολική και απόλυτη εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου, σίγουρα θα καταλήξει στο ότι οι πρώτοι έξι μήνες του έτους θυμίζουν την κρίση του παρελθόντος, καθώς ο συνολικός τζίρος σημείωσε πτώση 19,8%, στα 24,96 δισ. ευρώ, από 31,12 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2019, η λειτουργική κερδοφορία υποχώρησε κατά 31,9%, στα 2,75 δισ. ευρώ, από 4,04 δισ. ευρώ, ενώ η περίοδος ήταν ζημιογόνος καθώς τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 896 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2019 μετατράπηκαν σε ζημίες ύψους 165,7 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 149 εισηγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για την «Κ» το τμήμα Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο, εάν εξαιρεθούν συγκεκριμένοι κλάδοι και εταιρείες αυτών οι οποίες έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από το lockdown που βίωσε η ελληνική οικονομία (όπως ενέργεια, ταξίδια, εμπόριο εκτός των σούπερ μάρκετ, πρώτες ύλες και ακίνητη περιουσία), η εικόνα είναι διαφορετική. Αρκεί να σημειώσουμε πως η Motor Oil και η «Ελληνικά Πετρέλαια», για παράδειγμα, σημείωσαν αθροιστικές ζημίες σχεδόν 490 εκατ. ευρώ, και έτσι χωρίς τις δύο εισηγμένες η χρήση θα ήταν κερδοφόρος συνολικά, με πτώση 39%.

Οπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της «Λέων Δεπόλας», η ανθεκτικότητα της λειτουργικής κερδοφορίας φαίνεται και από τον αριθμό των εισηγμένων που γύρισαν σε λειτουργικές ζημίες (EBITDA) και ήταν μόλις 12, ενώ υπήρχαν και 9 εισηγμένες που κατάφεραν να περάσουν σε λειτουργικά κέρδη (AVE, Ακρίτας, Βαράγκης, Eurobrokers, Λιβάνης, Νίκας, Προοδευτική, Τζιρακιάν). Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως, σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών, στην τελική γραμμή σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι έκτακτες εγγραφές.

Σχετικά με τα υπόλοιπα μεγέθη, είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης πως τα ταμειακά διαθέσιμα των εταιρειών ανήλθαν στα 12,3 δισ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό, με τα οποία μπορούν να καλύψουν περισσότερο από το 1/3 του συνολικού δανεισμού, τονίζει ο κ. Καυκάς.

Πάντως, συνολικά 79 εισηγμένες σημείωσαν κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 70 κατέγραψαν ζημίες, 58 εταιρείες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σημειώνοντας είτε αύξηση κερδών είτε μείωση ζημιών, με 91 εταιρείες να «βλέπουν» επιδείνωση. Σημαντικό είναι ότι 10 εισηγμένες μετέτρεψαν τις ζημίες του α΄ εξαμήνου του 2019 σε κέρδη (μετά φόρων) στο φετινό δύσκολο αυτό εξάμηνο. Αυτές είναι οι: AVE, Αλουμύλ, ΔΕΗ, Δρομέας, Eurobrokers, Ιντεάλ, Intracom, Παΐρης, Pasal, Τζιρακιάν.

Παράλληλα, 29 εισηγμένες είχαν καθαρό θετικό ταμείο, δηλαδή τα ταμειακά τους διαθέσιμα ήταν μεγαλύτερα του συνολικού δανεισμού τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, οι εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρή ρευστότητα είναι μεταξύ αυτών που… θέτουν υποψηφιότητα για να ξεπεράσουν γρήγορα και πιο ανώδυνα την κρίση. Αυτές είναι οι: ΑΔΜΗΕ, As Company, Alpha Αστικά Ακίνητα, Vidavo, Entersoft, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Ιντεάλ, Καρέλιας, Κρι Κρι, Lamda Development, Mediterra, Mermeren, Μουζάκης, Jumbo, Briq Properties, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Ειδησεοφωνική, ΟΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή, Optronics, ΓΕΚΕ, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, Profile, Centric και Flexopack.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή