«Καμπανάκι» ΔΝΤ για επικείμενες πτωχεύσεις φτωχών χωρών

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για επικείμενες πτωχεύσεις φτωχών χωρών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνο κρίσης χρέους και μαζικών πτωχεύσεων των αναδυόμενων οικονομιών διαβλέπει το ΔΝΤ, αν οι χώρες-μέλη του G20 δεν προχωρήσουν σε προσωρινή ελάφρυνση του χρέους αυτών των χωρών.

Σε άρθρο που δημοσίευσε από κοινού με δύο συνεργάτιδές της στο blog του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τονίζει πως πολλές από τις αναδυόμενες οικονομίες και ειδικότερα οι φτωχότερες δυσκολεύονται ιδιαιτέρως να αντιμετωπίσουν την πανδημία και κινδυνεύουν άμεσα από πτώχευση. Οπως υπογραμμίζει, «μέχρι στιγμής  δεν έχει εκδηλωθεί κρίση χρέους επειδή από την αρχή της πανδημίας κινήθηκαν με αποφασιστικότητα οι κεντρικές τράπεζες, οι ιθύνοντες που χαράσσουν δημοσιονομική πολιτική, οι επίσημοι πιστωτές και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Προσοχή

Η κ. Γκεοργκίεβα εφιστά την προσοχή των ισχυρότερων χωρών του G20 επισημαίνοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αναδυόμενες οικονομίες εξαιτίας της πανδημίας. Τις καλεί, έτσι, να παρατείνουν περαιτέρω τη συμφωνία τους για «πάγωμα» των πληρωμών των διμερών δανείων που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις τους με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και να τις αναβάλουν για το επόμενο έτος.

Η έκκλησή της αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη συμφωνία που έχει συναφθεί στους κόλπους του G20 για «πάγωμα» των πληρωμών του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών εν μέσω πανδημίας. Η εν λόγω συμφωνία έχει επικριθεί επειδή δεν περιλαμβάνει τους πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα. «Παγώνει», πάντως, τις πληρωμές των δανείων προς τις πιστώτριες χώρες μέχρι το τέλος του έτους οπότε και εκπνέει η ισχύς της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών θα αυξηθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες κατά μέσον όρο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. «Οι χώρες αυτές θα υποστούν δεύτερο οικονομικό πλήγμα αποτελούμενο από πτωχεύσεις, εκροές κεφαλαίων και δημοσιονομική λιτότητα», προειδοποιεί η κ. Γκεοργκίεβα, ενώ τονίζει πως αν αποτραπεί μια τέτοια κρίση, οι αναδυόμενες οικονομίες θα ανακάμψουν και θα δρομολογηθεί η βιώσιμη ανάπτυξή τους. Στην αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν μια χαμένη δεκαετία.

Οπως σχολιάζει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, πολλές από τις αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα πτώχευσης εξαιτίας του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας. Στη διάρκεια του έτους ήρθαν σε σχετική συνεννόηση με τους πιστωτές τους η Αργεντινή και ο Ισημερινός ενώ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους του ο Λίβανος εν μέσω βαθύτατης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, άρχισαν να υποβάλλουν αιτήματα προς τους πιστωτές τους αρκετές αφρικανικές χώρες ζητώντας παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους τους.

Εκθεση 

Σε άλλη έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ συνιστά σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όσες χώρες χρειάζονται αναδιάρθρωση χρέους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σύντομα το πρόβλημα. Τονίζει πως έτσι θα μπορέσουν να αποφύγουν καταστάσεις σαν αυτές που αντιμετώπισε η Αργεντινή μετά την πτώχευσή της το 2001 οπότε και ενεπλάκη σε μια δεκαετή διαμάχη με μερίδα πιστωτών της.

Παράλληλα, το Ταμείο προειδοποιεί για τα «κενά» του συστήματος που εγκυμονούν κινδύνους, «ιδιαιτέρως αν η υπερχρέωση ορισμένων χωρών φτάσει σε επίπεδα ικανά να απειλήσουν το σύστημα». Αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνιστούν μάλιστα να επεκταθεί η επίκληση και χρήση μιας πρόβλεψης στο καταστατικό του, που επιβάλλει σε όλους τους πιστωτές μιας χώρας να δέχονται και να συναινούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της όταν η πλειονότητα των ομολογιούχων της έχει συναινέσει σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή