ΚΕΠΕ: Έως και 8% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

ΚΕΠΕ: Έως και 8% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 7,8% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 αναμένει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όπως προκύπτει από τις οικονομικές εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, στην ανάλυσή του, το ΚΕΠΕ εκτιμάει ότι η ύφεση στο γ’ τρίμηνο του έτους θα φθάσει στο 6,94%, ενώ όσον αφορά το δ’ τρίμηνο θεωρεί ότι θα αυξηθεί στο -8,41%.

Ως εκ τούτου, εξάγει το συμπέρασμα ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο θα ανέλθει στο -7,67% και στο σύνολο του 2020 στο 7,76%. Μάλιστα, στο δυσμενές σενάριο, η ετήσια ύφεση δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 8%.

«Οι συγκεκριμένες προβλέψεις αντανακλούν τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εξαιτίας του σοκ της πανδημίας του Covid-19» εξηγεί το Κέντρο, υπενθυμίζοντας την ύφεση του β’ τριμήνου, η οποία έφθασε στο -15,2%.

«Η τρέχουσα συγκυρία και κατά συνέπεια και οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 συνοδεύονται από έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που δυσχεραίνει συνολικά τη διεξαγωγή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων» συνεχίζει το ΚΕΠΕ. Και πού οφείλεται αυτή η αβεβαιότητα;

– Στην αδυναμία πρόβλεψης της εξάπλωσης, της έντασης και της διάρκειας της πανδημίας τους επόμενους μήνες σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο.

– Στο ότι παραμένει δύσκολη η ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας.

«Η όποια δυσμενέστερη ή ευνοϊκότερη από την προβλεπόμενη εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2020 είναι σαφώς συνυφασμένη με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με μια σειρά παραγόντων» σημειώνει, παράλληλα, παραπέμποντας στη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς, στην εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, στις επενδυτικές και αποταμιευτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στα μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας και κατ’ επέκταση στα εισοδήματα, καθώς και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ταυτόχρονα, καταλήγει το ΚΕΠΕ, είναι συνάρτηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και θα ληφθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στο ίδιο μήκος κύματος, εκτιμάει ότι η φετινή ύφεση θα κυμανθεί από 7,5% έως 9,4% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη ενέχει σημαντικό ποσοστό αβεβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή