Σβήνει το παραδοσιακό παζάρι του Ελ Ράστρο, στην καρδιά της Μαδρίτης

Σβήνει το παραδοσιακό παζάρι του Ελ Ράστρο, στην καρδιά της Μαδρίτης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαδρίτη, η βασίλισσα της Ιβηρικής όπως αποκαλείται, είναι προορισμός εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια ήταν. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό και μαζί της καταστήματα, μπαρ και υπαίθριες αγορές. Οπως και οι μικροπωλητές στο υπαίθριο παζάρι El Rastro (Ελ Ράστρο), που έχει 300 χρόνια ιστορίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Το Ράστρο δεν είναι για ξεπούλημα, το Ράστρο αντιστέκεται» είναι το μήνυμα των περίπου 1.000 εμπόρων, κάτοικων και ανθρώπων, που αγαπούν αυτήν την παραδοσιακή υπαίθρια αγορά στην καρδιά της μητρόπολης, αλλά έχει μαραζώσει λόγω πανδημίας, όπως αναφέρει σχετικά η Deutsche Welle. Δύο φορές την εβδομάδα συγκεντρώνεται κόσμος με πλακάτ και φωνάζει συνθήματα, όπως «Θα σώσουμε το Ελ Ράστρο» ή «Το κλείσιμο σημαίνει δυστυχία για 1.000 οικογένειες».

Ενας από τους μικροπωλητές είναι και η Κόντσα Ερνάντεθ. Κανονικά πουλάει δερμάτινα καλής ποιότητας. Τελευταία κυκλοφορεί με μια μάσκα στο στόμα με την επιγραφή «Rastro=Πολιτισμός». «Το κλείσιμο της υπαίθριας αγοράς είναι σκληρό για εμάς», λέει. «Ολοι μας έχουμε χρέη, πρέπει να πληρώσουμε δάνεια, νοίκι για τις αποθήκες όπου βάζουμε το εμπόρευμα. Μας παίρνουν τη δυνατότητα να ζήσουμε. Η ζωή μας έχει σχεδόν σταματήσει».

Η ζωή της Κόντσα είναι το Ελ Ράστρο. Επί 32 χρόνια κάθε Κυριακή έστηνε τον πάγκο με την πραμάτεια της. Το Ελ Ράστρο έχει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: είδη τέχνης, αντίκες, ρούχα, πίνακες, είδη κουζινικής, ακόμη και κατοικίδια ζώα. Δεκάδες χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες σεργιανίζουν στην περιοχή και στέκονται στους πάγκους της υπαίθριας αγοράς για να θαυμάσουν, αλλά και να αγοράσουν. Το ότι σε εποχή κορωνοϊού αυτό είναι απαγορευτικό, έχει γίνει σαφές στους πωλητές. Γι’ αυτό έχουν φτιάξει ένα σχέδιο με υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να συνεχίσουν τις πωλήσεις, όπως λέει η έμπορος Μάικα Τοράλμπο. 

«Οι προτάσεις μας δεν στέκονται στον αέρα, ένας ειδικός τις εξέτασε. Αλλά ο δήμος τις απορρίπτει. Ο δήμαρχος μας πρότεινε τις δικές του, αλλά προφορικά, δεν έχουμε κάτι γραπτώς. Στις ερωτήσεις μας δεν απαντά κανείς, όλα είναι στον αέρα», προσθέτει απογοητευμένη. Οι πωλητές υποψιάζονται ότι η δημαρχιακή αρχή θέλει από καιρό να ξεφορτωθεί την ιστορική αγορά, γιατί προσελκύει εναλλακτικό κοινό, που δεν ταιριάζει στον συντηρητικό δήμαρχο της Μαδρίτης.

Ο Χοσέ Φερνταντέθ, εκπρόσωπος του δημαρχιακού συμβουλίου, το διαψεύδει. «Τους είπαμε πολλές φορές ότι η αγορά μετά την πανδημία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει, όπως το έκανε μέχρι τώρα», λέει. «Πρέπει να βρούμε λύση και μετά θα ξανανοίξει». Τα σχέδια προβλέπουν μείωση των πωλητών στο ήμισυ και αποστάσεις μεταξύ των πάγκων (όπως περίπου ισχύει στις λαϊκές αγορές στην Ελλάδα, λόγου χάριν). Αυτό για τους μικροπωλητές είναι αργός θάνατος. «Το Ελ Ράστρο είναι πολιτιστικό αγαθό», επαναλαμβάνει η Ερνάντεθ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή