Αύξηση ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% στο τρίτο τρίμηνο αναμένει η HSBC

Αύξηση ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% στο τρίτο τρίμηνο αναμένει η HSBC

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή αναμένεται να είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο, η οποία θα κινηθεί στο 7% σε τριμηνιαία βάση, και αυτό οδηγεί την HSBC να διατηρήσει σταθερή την εκτίμησή της για ύφεση 8,2% φέτος, παρά το σοκ που υπέστη η οικονομία στο β΄ τρίμηνο. 

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, στη συνέχεια η ανάκαμψη θα χάσει τη δυναμική της και έτσι το δ΄ τρίμηνο θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του +1,4%, δίνοντας τη «σκυτάλη» για το 2021 όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 5%. Πάντως, όπως τονίζει, τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια, με τον τουρισμό να ανακάμπτει πλήρως το 2022.

Οπως σημειώνει η HSBC, μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει ανάλογες επιδόσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δείχνοντας ανθεκτικότητα παρά την εξάρτησή της από τον τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί με τις αφίξεις ξένων τουριστών να μειώνονται κατά 76,9% και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 87,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο.

Η ανάκαμψη μέχρι στιγμής είχε μεικτές τάσεις, όπως επισημαίνει. Ο βιομηχανικός τομέας ανέκαμψε αρκετά γρήγορα, η εγχώρια ζήτηση, ωστόσο, παραμένει υποτονική. Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε μόνο εν μέρει μετά την αρχική απότομη πτώση και βρέθηκε στο 90,7 τον Αύγουστο (από 113,2 τον Φεβρουάριο), παρόμοιο επίπεδο με το τέλος του 2015, έτος κατά το οποίο η οικονομία συρρικνώθηκε -0,5%.

Η HSBC αναμένει πως μετά το ισχυρό γ΄ τρίμηνο η ανάπτυξη θα χάσει κάπως τη δυναμική της, ωστόσο τονίζει πως το β΄ εξάμηνο του 2021 το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους, θα στηρίξει την οικονομία, ενώ θα μειώσει την ανάγκη για νέο δανεισμό από τις αγορές χάρη και στο υψηλό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων (38 δισ. ευρώ, άνω των 20% του ΑΕΠ). Επιπλέον, τα μέτρα ύψους περίπου 15,6 δισ. ευρώ που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ύψους 6,8 δισ. ευρώ, θα στηρίξουν επίσης την ανάπτυξη. Παράλληλα, εκτιμά πως ο τουριστικός κλάδος θα ανακάμψει (σχεδόν) πλήρως το 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ για το έτος στο 4,1%.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η πανδημία θα αφήσει την Ελλάδα με χρέος 200% του ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προοπτικές ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή