Με αρνητική απόδοση ομόλογα της Ευρωζώνης άνω των 6 τρισ.

Με αρνητική απόδοση ομόλογα της Ευρωζώνης άνω των 6 τρισ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η εντεινόμενη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο εξωθεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης προσελκύουν όλο και πιο πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνεται διαρκώς η συνολική αξία των ομολόγων της Ευρωζώνης που έχουν αρνητικές αποδόσεις. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Tradeweb που έδωσε χθες τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, μέσα στον Σεπτέμβριο η συνολική αξία των ομολόγων χωρών-μελών του ευρώ με αρνητική απόδοση υπερέβη τα 6 τρισ. ευρώ. Κατέγραψε, έτσι, σημαντική αύξηση από τα 5,4 τρισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αντίστοιχη αξία τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Υψηλότερο ποσοστό 

Ειδικότερα, η Tradeweb εκτιμά ότι έχει αρνητική απόδοση περίπου το 68,6% του συνόλου των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που στο σύνολό του ανέρχονται σε 8,9 τρισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με ποσό άνω των 6 τρισ. ευρώ, ενώ είναι σαφώς υψηλότερο από το 62% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη Αυγούστου. Είναι, άλλωστε, το υψηλότερο ποσοστό ομολόγων με αρνητική απόδοση που έχει καταγραφεί στην πλατφόρμα της Tradeweb μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Προφανής αιτία της συνεχούς αύξησης που σημειώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις είναι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και η συνεπακόλουθη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας καταστρεπτικής νέας αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.

Ετσι τα θεωρούμενα ως ασφαλέστερη επένδυση δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας σημειώνουν τις χαμηλότερες αποδόσεις. Μέσα στον Σεπτέμβριο οι αποδόσεις τους σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων πέντε μηνών και συμπιέστηκαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν εκ νέου για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα», τονίζει ο Αντουάν Μπουβέ, στέλεχος της ING. Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, αυτό το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμό τροφοδοτεί τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και βέβαια παγιώνει και ενισχύει τον όγκο των ομολόγων που δίνουν αρνητικά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ομόλογα με βαθμολογία επένδυσης που έχουν αρνητικές αποδόσεις, παρουσιάζουν ανάλογη αύξηση. Σύμφωνα πάντα με την Tradeweb, στα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασαν περίπου στα 997 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν, έτσι, σχεδόν το 29% της συνολικής αυτής αγοράς, αξίας 3,4 τρισ. ευρώ. Αυξήθηκαν εν ολίγοις σε σύγκριση με τα 872 δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους στα τέλη Αυγούστου.

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα, άλλωστε, στην πλατφόρμα της Tradeweb έγινε διαπραγμάτευση ομολόγων του βρετανικού δημοσίου που αντιπροσωπεύουν περίπου το 49% του συνόλου, αξίας περίπου 2,5 τρισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 2,13 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα αξίας περίπου 1,2 τρισ. στερλινών ή 1,32 τρισ. ευρώ περίπου, που και πάλι είχαν αρνητική απόδοση. Το ποσό αυτό ήταν οριακά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Νέα τάση

Την ίδια ώρα, πάντως, ενισχύεται διαρκώς η νέα τάση για εκδόσεις πράσινων ομολόγων. Η Γερμανία, που είχε έως τώρα μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο πράσινο ομόλογο και συγκέντρωσε παραγγελίες ύψους 30 δισ. ευρώ. Το πράσινο ομόλογο θα έχει, όμως, μηδενική απόδοση όταν οι αποδόσεις των συμβατικών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου βρίσκονται όλες σε αρνητικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή