Ευρωζώνη: Η Γερμανία ανεβάζει ταχύτητα, οι άλλοι 18 παγιδεύονται σε στασιμότητα

Ευρωζώνη: Η Γερμανία ανεβάζει ταχύτητα, οι άλλοι 18 παγιδεύονται σε στασιμότητα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που είδε την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμπτει δυναμικά τον Σεπτέμβριο, με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της νομισματικής ένωσης να εξακολουθούν να υποφέρουν από τις πιέσεις στον κρίσιμο τομέα υπηρεσιών. Είναι σαφές πως οι χώρες που στηρίζονται στη βιομηχανία και τις εξαγωγές αντιστάθηκαν καλύτερα στο δεύτερο κύμα από εκείνες, που στηρίζονται περισσότερο σε υπηρεσίες όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία και η εστίαση.  

Ο Σύνθετος Δείκτης PMI της IHS Markit για την δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 50,4 μονάδες από 51,9 τον Αύγουστο. Αν και η επίδοση είναι ελαφρώς καλύτερη από την προκαταρκτική εκτίμηση, ουσιαστικά δείχνει ότι τον περασμένο μήνα το μπλοκ παγιδεύθηκε σε στασιμότητα. Οι 50 μονάδες είναι το όριο, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Μάλιστα ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες για επιστροφή στην ύφεση το τέταρτο μήνα έχουν ξεκαθάρα αυξηθεί. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν δεύτερα κύματα του ιού μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και από το εάν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να χαλαρώσουν για να επιστρέψουν στην δραστηριότητα να ανακάμψει ξανά» εξ΄γησε. 

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε τον Σεπτέμβριο ο κλάδος υπηρεσιών της Ισπανίας, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στις 42,4 μονάδες, αποκαλύπτοντας βαθιά ύφεση. Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που είδε τον τομέα υπηρεσιών να αναπτύσσεται. 

Πηγή: Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή