Ανοδος 1,24% στο Χ.Α. με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Ανοδος 1,24% στο Χ.Α. με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά αλλά χωρίς τη συμβολή των τραπεζών και με επίμονα χαμηλό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε blue chips ώθησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες. Η ανοδική εικόνα των διεθνών αγορών, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα κινούνται στους ρυθμούς των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και των εξελίξεων γύρω από την κατάσταση τα υγείας του Ντόναλντ Τραμπ, μεταδόθηκε και στο Χ.Α. χωρίς ωστόσο η άνοδος να «πείθει» τους αναλυτές, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα καθημερινά υπογραμμίζει την απουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων από την αγορά. Αυτή η ρηχότητα την κάνει ιδιαιτέρως ευάλωτη και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο που οι προκλήσεις για τις αγορές είναι αυξημένες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 633,43 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρα έφτασε στις 634,06 μονάδες (+1,34%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,39%, στις 1.507,37 μονάδες, χάρη στις τοποθετήσεις των επενδυτών σε αρκετά blue chips, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +4,30%, τη Μυτιληναίος στο +3,78%, τη ΔΕΗ στο +3,39%, τη Motor Oil στο +2,5% και τον ΟΤΕ στο 2,42%, ενώ κέρδη της τάξης του 0,76% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση στις 887,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 294,81 μονάδες με όλες τις συστημικές τράπεζες να κλείνουν αμετάβλητες, πλην της Εθνικής που σημείωσε άνοδο 0,71%.

Η παραμονή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα είναι το μεγάλο πρόβλημα του Χ.Α., όπως τονίζουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο κύριος υπαίτιος για αυτή την αισθητή μείωση του τζίρου το τελευταίο διάστημα. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει εύκολα σε περίπτωση που δούμε ανοδική σοβαρή αντίδραση καθώς το τελευταίο 6μηνο η αγορά συσσωρεύει με βασανιστικούς ρυθμούς.

Τα πολύ θετικό δεδομένο είναι ότι τα όποια καλά αποτελέσματα εταιρειών κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης «πληρώνονται» από τους αγοραστές, με τους εκάστοτε τίτλους να κάνουν σημαντικές κινήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι καθαρά ανοδικοί σε μια αγορά που ουσιαστικά παραμένει στάσιμη (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο κ.ά.).
Ο τραπεζικός κλάδος περιμένει τις εξελίξεις μετά και την κατάθεση πρότασης για bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος. Και η ανάγκη λύσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται, μιας και η σωστή λειτουργία του κλάδου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χρηματιστηριακά συνεχίζει να έχει την πιο άσχημη εικόνα, μιας και χάνει το 66% της αξίας του από τις αρχές έτους.
Το μόνο σίγουρο, όπως τονίζει, είναι ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα βγάλει πραγματική κίνηση, με τις 637 και 642 μονάδες να είναι τα δύο κοντινά επίπεδα αντίστασης, ενώ κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να φέρει την αγορά και πάλι στις 667 μονάδες. Από την άλλη, οι 620 μονάδες είναι το βασικό επίπεδο στήριξης, η διάσπαση του οποίου θα φέρει και πάλι τις 612 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή