Κέρδη στην Ευρώπη λόγω Ντόναλντ Τραμπ

Κέρδη στην Ευρώπη λόγω Ντόναλντ Τραμπ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ακολούθησαν την άνοδο που προκάλεσαν στη Wall Street οι ενθαρρυντικές ειδήσεις σχετικά με την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η προσδοκία συμφωνίας στο αμερικανικό Κογκρέσο για νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,8%, παρατείνοντας έτσι την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα. Μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές οι τομείς που θεωρούνται ευαίσθητοι στον οικονομικό κύκλο όπως ο πετρελαϊκός κλάδος και ο κλάδος του φυσικού αερίου, οι ταξιδιωτικές εταιρείες και ο τομέας της ψυχαγωγίας, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Σημείωσαν, έτσι, άνοδο οι πετρελαϊκοί κολοσσοί των Royal Dutch Shell και Total μετά την άνοδο κατά 6% που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου.

Εν ολίγοις, η αισιοδοξία υπερκάλυψε τη δυσοίωνη είδηση ότι η δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών στον κόσμο, Cineworld, θα κλείσει εκατοντάδες αίθουσές της σε ΗΠΑ και Βρετανία την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της πανδημίας και θα χαθούν, έτσι, 45.000 θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,69% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,10%. Την ίδια στιγμή οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με άνοδο κατά 0,02%.

Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ, η Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει κέρδη 1,43% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει κέρδη 1,30%. Επίσης ο χρυσός πλησιάζει και πάλι τις 2.000 δολάρια η ουγγιά, με την τιμή του να διαμορφώνεται αργά το βράδυ στα 1.915,77 δολάρια η ουγγιά.

«Οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς και τις επόμενες εβδομάδες», προεξοφλεί ο Γκράχαμ Σέκερ, στέλεχος της Morgan Stanley ειδικευμένο στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο ίδιος προβλέπει πως το κλίμα θα σταθεροποιηθεί όταν θα φανεί με σαφήνεια το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, των συνομιλιών για το Brexit αλλά και οι εξελίξεις από το μέτωπο της αναζήτησης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή