Ανάπτυξη 7,5% το 2021 υπό δύο προϋποθέσεις

Ανάπτυξη 7,5% το 2021 υπό δύο προϋποθέσεις

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aισιοδοξία, αλλά και ισχυρός βαθμός αβεβαιότητας, διαπνέει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 που κατέθεσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η αισιοδοξία αποτυπώνεται κυρίως στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 7,5%, έναντι ύφεσης 8,2% φέτος. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ από 6,2% του ΑΕΠ φέτος. Η πρόβλεψη όμως βασίζεται σε δύο επισφαλείς προϋποθέσεις: 

1. Οτι η πανδημία θα υποχωρήσει το β΄ εξάμηνο του 2022 και 2. Οτι θα εισπραχθεί ένα ποσόν της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους του προγράμματος Next Generation EU, εξασφαλίζοντας μια αύξηση επενδύσεων κατά 30,4%. Kαμία από αυτές δεν είναι προς το παρόν διασφαλισμένη. Αν διαψευσθούν, ούτε ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 θα επιτευχθεί ούτε ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί ως έχει. 

Γι’ αυτό το ενδεχόμενο, το προσχέδιο κάνει αναφορά και σε ένα δυσμενές σενάριο, που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,5%-5% και έλλειμμα 3% του ΑΕΠ. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση παράτασης της πανδημίας, μέτριας έντασης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Επίσης, στο προσχέδιο επισημαίνεται ακόμη και το ενδεχόμενο επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομείναντες μήνες του 2020, κάτι που θα επιδεινώσει το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2020 και λιγότερο για το 2021.
Φέτος, άλλωστε, αναγνωρίζεται στο προσχέδιο, η πραγματικότητα είναι χειρότερη και από το δυσμενές σενάριο, με τον τουρισμό να προβλέπεται να χάσει τα ¾ των εσόδων του 2019.

«Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας», αναγνωρίζουν σε δήλωσή τους οι κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η δυναμική ανάκαμψη του 2021 βασίζεται, εκτός των ευρωπαϊκών πόρων, στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους.

Το προσχέδιο αθροίζει σε 21,5 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολής φόρων, ρευστότητας) που ελήφθησαν φέτος, με τη θετική επίδρασή τους στην οικονομία να εκτιμάται σε 6% του ΑΕΠ.

Για την επόμενη χρονιά το αντίστοιχο μέγεθος που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός περιορίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Διατηρείται, πάντως, ένα αποθεματικό για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Αν, ωστόσο, τελικά όλα πάνε σύμφωνα με το βασικό σενάριο του προσχεδίου προϋπολογισμού και το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 7,5%,  το κράτος θα εισπράξει από τους φορολογουμένους το 2021 περίπου 5 δισ. επιπλέον φόρους. Τα φορολογικά έσοδα προβλέπονται αυξημένα από 44,6 σε 49,5 δισ. ευρώ και η κύρια πηγή είναι ο ΦΠΑ, ο οποίος προβλέπεται ενισχυμένος κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου, λόγω ανάπτυξης. Αντίθετα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα συνεισφέρει μόνο 400 εκατ. ευρώ επιπλέον, αφού τα εκκαθαριστικά του επόμενου χρόνου θα απεικονίζουν τη μείωση εισοδημάτων του 2020. Τα φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς, πάντως, είναι απογοητευτικά, αφού προβλέπονται μειωμένα κατά 7,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 63,8 δισ. ευρώ το 2021, από 68,5 δισ. ευρώ το 2020, καθώς δεν θα υπάρχουν οι έκτακτες δαπάνες λόγω πανδημίας.

Συνολικά, φέτος η πανδημία άνοιξε μια δημοσιονομική «τρύπα» πάνω από 17 δισ. ευρώ, αφού αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 7,5 δισ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός τον περασμένο Δεκέμβριο, η χρονιά προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 9,7 δισ. ευρώ. Το 2021, το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να συγκρατηθεί στα 2 δισ. ευρώ. Αν δεν αυξάνονταν οι δαπάνες άμυνας από περίπου 500 εκατ. ευρώ φέτος σε 2,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, το έλλειμμα του 2021 θα μηδενιζόταν.

Επίσης, η πανδημία στέρησε από το ΑΕΠ 27 δισ. ευρώ, αφού αυτό θα διαμορφωθεί φέτος στα 170 δισ. ευρώ, από 197 που είχε προϋπολογισθεί, ενώ το 2019 είχε διαμορφωθεί στα 187,5 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο αμοιβών, ο πραγματικός μέσος μισθός εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,3% φέτος, έναντι του 2019.

Εκκρεμείς συντάξεις

Υπόσχεση ότι το 2021 θα πληρωθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις έδωσαν, εξάλλου, χθες υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου, καθώς η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί πηγή πίεσης των θεσμών.

Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 197,4% του ΑΕΠ φέτος, από 176,6% του ΑΕΠ το 2019, και θα υποχωρήσει πάλι στο 184,7% το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή