Δαπάνες 2,5 δισ. για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων

Δαπάνες 2,5 δισ. για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων

δαπάνες-25-δισ-για-το-εξοπλιστικό-πρόγρ-561105280

Μειωμένες κατά 4,6 δισ. ευρώ θα είναι οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού σε σύγκριση με το 2020, καθώς περιορίζονται τα μέτρα στήριξης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το επόμενο έτος οι επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν μετριαστεί. Ωστόσο, περιλαμβάνονται δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. 

Επίσης περιλαμβάνονται το κόστος επιδότησης πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (πρόγραμμα «Γέφυρα») και η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για περίοδο 6 μηνών, καθώς και η επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 30,085 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,510 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το 2020, λόγω της ανάγκης εφαρμογής λιγότερων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Στις δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις και αποδόσεις σε φορείς όπως ΟΤΑ, ΟΚΑ, οι καταπτώσεις εγγυήσεων καθώς και οι αποζημιώσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Οι πληρωμές για την Εθνική Αμυνα (εξοπλιστικά προγράμματα) αναμένεται να ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, ενώ οι δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές προβλέπεται να ανέλθουν σε 564 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 414 εκατ. ευρώ καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Οι δαπάνες του 2020

Στα 68,528 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του ψηφισμένου προϋπολογισμού 2020, θα διαμορφωθούν οι δαπάνες κατά το τρέχον έτος λόγω των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, νοικοκυριών αλλά και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ και αφορούν:

• Την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

• Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

• Την  αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 600 ευρώ σε έξι επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους / λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές).

• Την επιστρεπτέα προκαταβολή.

• Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μέρους του δώρου Πάσχα που αναλογεί στη χρονική περίοδο της προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας.

• Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό.

• Την αποζημίωση ανά θέση επιβάτη προς τις αεροπορικές εταιρείες.

• Την αποζημίωση σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ λόγω του περιορισμού στις θέσεις επιβατών.

• Την πρόσληψη έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

Στις δαπάνες του 2020 περιλαμβάνονται και τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους και η αυξημένη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 330 εκατ. ευρώ

Επίδομα θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση στα νοικοκυριά  μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το επίδομα αφορά τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 και θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021. Σημειώνεται ότι το συνολικό κονδύλι του επιδόματος είναι αυξημένο σε σύγκριση με την περίοδο 2019-2020 κατά 16 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή