Σχέδιο να εκδοθούν ομόλογα 11 δισ. με στόχο το «μαξιλάρι» να παραμείνει στα 30 δισ.

Σχέδιο να εκδοθούν ομόλογα 11 δισ. με στόχο το «μαξιλάρι» να παραμείνει στα 30 δισ.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 9-11 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθούν οι εκδόσεις ομολόγων το 2021, πολύ κοντά στα φετινά επίπεδα, και ανάλογα με την εξέλιξη τη πανδημίας και των αναγκών που αυτή δημιουργεί σε όρους κάλυψης των ταμειακών διαθεσίμων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της στήριξης της οικονομίας. 

Για φέτος ο στόχος ήταν και είναι η διατήρηση του υψηλού ταμειακού αποθέματος (να μην υποχωρήσει κάτω των 30 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτευχθεί και πιθανώς να «κλείσει» και αρκετά υψηλότερα) και αυτό αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και για το 2021, καθώς έχει αποδειχθεί ως το απόλυτο δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην κρίση, κρατώντας τους επενδυτές «ζεστούς» απέναντι στο ελληνικό χρέος, γεγονός που έχει φέρει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς χθες να διαμορφώνεται στο 0,96%. Το «μαξιλάρι» αυτό αναμένεται να συνεχίσει να είναι το μεγάλο «όπλο» έως την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, η οποία θα καθυστερήσει έως το 2023 λόγω του «στοπ» που έβαλε η πανδημία στην ανοδική πορεία που είχαν οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ θα είναι ενεργό τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021 και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να επεκταθεί χρονικά έως και τα τέλη του επόμενου έτους, στόχος είναι οι ελληνικές εκδόσεις χρέους να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών ενεργητικού στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ. Συνολικά, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ μέσω του PEPP θα αγοράσει 25-27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ενώ από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα έχει αγοράσει περίπου 12 δισ. ευρώ. Μετά τις τέσσερις εξόδους της Ελλάδας φέτος, η εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου είχε κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ με το ενδεχόμενο νέας έκδοσης στο επόμενο δίμηνο να είναι υψηλό. Ετσι, φέτος ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να καλύψει σχεδόν πλήρως τις κινήσεις της ΕΚΤ, κάτι το οποίο σκοπεύει να κάνει και το 2021.

Η παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων αποτελεί μια «χρυσή» ευκαιρία για την Ελλάδα να χτίσει την καμπύλη των αποδόσεων, μεγαλώνοντας τη ρευστότητα των εκδόσεών της, και να αποκτήσει το προφίλ μιας ώριμης αγοράς. Ηδη, χάρη (και) στην ΕΚΤ και στην υψηλή ζήτηση των επενδυτών, οι όγκοι συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά έχουν εκτοξευθεί στα 580 εκατ. ευρώ ημερησίως έναντι μόλις 50 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Ετσι, δεδομένων των υψηλών ταμειακών αποθεμάτων, τις αυξημένες εκταμιεύσεις από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών, η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το επόμενο έτος σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων, αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2020.

Παρόμοια με φέτος αναμένεται επίσης να είναι και τα επίπεδα των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, τα οποία εκτιμώνται ότι θα κινηθούν στα 12,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να δανείζεται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια κατά τις πρόσφατες δημοπρασίες εντόκων, παρά την πανδημία, και έτσι και αυτή η «οδός» αναμένεται και του χρόνου να στηρίξει τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σε ό,τι αφορά μια νέα πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, φαίνεται πως για φέτος εγκαταλείπεται και θα εξεταστεί το 2021, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αν και προ πανδημίας είχε σχεδιαστεί να προχωρήσει και φέτος όπως και το 2019, ωστόσο η κρίση δημιούργησε άλλες προτεραιότητες. 

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής του ελληνικού Δημοσίου, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους και η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι, με «όπλο» το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, η Ελλάδα και το 2021 θα συνεχίσει να κινείται ως «κανονικός εκδότης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή