Στο 1,46 δισ. ευρώ το πακέτο των ελαφρύνσεων του 2021

Στο 1,46 δισ. ευρώ το πακέτο των ελαφρύνσεων του 2021

στο-146-δισ-ευρώ-το-πακέτο-των-ελαφρύνσεω-561105385

Οφέλη συνολικού ύψους 1,469 δισ. ευρώ θα έχουν το 2021 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα καθώς και οι επιχειρήσεις. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 ενσωματώνονται οι προσωρινές μειώσεις φόρων και οι ελαφρύνσεις, όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ για το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Τα φορολογικά έσοδα του 2021 θα είναι αυξημένα κατά 4,95 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις για την εξέλιξη των εσόδων κατά το τρέχον έτος. Ωστόσο, απέχουν από τις αρχικές προβλέψεις του 2020, όταν δεν υπήρχε το πρόβλημα της πανδημίας, κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισπράξεις από τους φόρους στην κατανάλωση, παρά την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν, θα συνεχίσουν να είναι μικρότερες σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή και το επόμενο έτος, όπως επίσης και τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου αυτοαπασχολούμενων αλλά και μισθωτών. Ενας ακόμα σημαντικός παράγοντας που τα έσοδα θα κινηθούν χαμηλότερα σχετίζεται με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, καθώς και άλλων μέτρων που έχουν προβλεφθεί για το επόμενο έτος.

Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν το επόμενο έτος 10,474 δισ. ευρώ, από 11,4 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη για φέτος, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρους ύψους 3,564 δισ. ευρώ, από 4 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη για φέτος, πριν η πανδημία οδηγήσει την κυβέρνηση στη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Οι έμμεσοι φόροι και συγκεκριμένα ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα ανέλθουν στο ποσό των 27,473 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 3,537 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020. Και σε αυτή την περίπτωση το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Σημειώνεται ότι για το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει προβλεφθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ

Μεταξύ των σημαντικότερων μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση των επιβαρύνσεων για τους φορολογουμένους περιλαμβάνονται:

• Η κατάργηση μόνο για το 2021 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος για τον προϋπολογισμό 767 εκατ. ευρώ. Επίσης, το επόμενο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση, καθώς θα γλιτώσουν την εισφορά αλληλεγγύης. Εισφορά αλληλεγγύης δεν θα καταβάλουν ούτε όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα.

• Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,7%, από 39,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή