Εύσημα από Eurogroup για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Εύσημα από Eurogroup για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τους επαίνους του Eurogroup εισέπραξε χθες η Αθήνα, με αφορμή την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Μετά την απογευματινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – που έγινε πάλι με τηλεδιάσκεψη, εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ανά την Ε.Ε. με την εξάπλωση της πανδημίας, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία «χτυπήθηκε σκληρά» από την κρίση της COVID-19. «Αλλά χάρη στη σκληρή και δύσκολη δουλειά των τελευταίων ετών, η χώρα μπορεί να υπολογίζει στην καλή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στην εμπιστοσύνη που έχει παραχθεί από ένα ιστορικό εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «δεδομένων των συνθηκών, η Ελλάδα έχει καταγράψει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων». Η πανδημία, είπε, «οδήγησε σε κάποιες αναπόφευκτες καθυστερήσεις», αλλά παρ’ όλα αυτά εφαρμόστηκαν «μείζονες μεταρρυθμίσεις κατά τους τελευταίους μήνες». Ο Ιταλός επίτροπος ανέδειξε ειδικά την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, το νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, που θα στηριχθεί από τα δάνεια του SURE και μέτρα που αφορούν την αδειοδότηση επενδύσεων, τον τομέα της ενέργειας και τη δημόσια διοίκηση.
Θετική ήταν και η αποτίμηση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τη συγκριτικά πολύ καλή επίδοση της Ελλάδας και στο υγειονομικό μέτωπο. Σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχουν «παρεκκλίσεις», κάνοντας ειδική αναφορά στη νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το επίμονο έλλειμμα στις δημόσιες επενδύσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «αναγνωρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε, έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα, μεγάλο πακέτο μέτρων, με το οποίο περιόρισε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας». Επιβεβαιώθηκε, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η πρόοδος, παρά τη δυσμενή συγκυρία, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα». Υπενθυμίζεται ότι η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που συνδέεται με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Κατά τα άλλα, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη θα παραμείνει επεκτατική το 2021. Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, «υπάρχει η αναγνώριση ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής» προς τη δημοσιονομική κανονικότητα και τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά υπάρχει «ισχυρή συναίνεση» ότι «αυτή η ώρα δεν είναι τώρα». Εξακολουθεί να προέχει η στήριξη της απασχόλησης και των επενδύσεων, τόνισε ο κ. Ντόνοχιου, αναφέροντας ότι «δεν έχει ξεκινήσει καν η συζήτηση για τους δείκτες που θα σηματοδοτήσουν την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων». Ο κ. Τζεντιλόνι ήταν ακόμα πιο ευθύς, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να ισχύει το 2021 η γενική ρήτρα διαφυγής (η αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή