Δάνεια 5,3 δισ. έχει χορηγήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Δάνεια 5,3 δισ. έχει χορηγήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 19.000 επιχειρήσεις με τζίρο 110 δισ. ευρώ έχουν δανειοδοτηθεί εν μέσω πανδημίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Τα δάνεια που έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων, αντισταθμίζοντας ένα μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Η στήριξη της ΕΑΤ παρέχεται μέσω της α΄ φάσης του ΤΕΠΙΧ II, διά του οποίου οι τράπεζες έχουν χορηγήσει μέχρι σήμερα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ, και της α΄ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας μέσω του οποίου έχουν δοθεί δάνεια 3,5 δισ. ευρώ. Από σήμερα ξεκινάει άλλωστε η β΄ φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου θα δοθούν νέα δάνεια 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω της β΄ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Επιδίωξη της ΕΑΤ, όπως επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, είναι «να προστατεύουμε ένα μέρος του χαμένου τζίρου με σκοπό την επιβίωση των επιχειρήσεων και την έμμεση διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Τα χρήματα αυτά αποτελούν την πρώτη ένεση ρευστότητας στην οικονομία για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας μέσω πόρων που αντλήθηκαν από το ΕΣΠΑ και η εκταμίευσή τους θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση της προθεσμίας για την εκταμίευση έως τις 30 Ιουνίου 2021 έτσι ώστε να δοθεί «ανάσα» και στις τράπεζες για την αποτελεσματικότερη διάθεση των πόρων της β΄ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Ουσιαστικό πυλώνα ρευστότητας για το 2021 θα αποτελέσουν τα κεφάλαια του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) –32 δισ. ευρώ έως και το 2026– και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας που έχει τον συντονισμό, το εθνικό σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα ευρωπαϊκά όργανα το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί το αμέσως επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι πιθανό να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση με τη μορφή προκαταβολής.

Στη στήριξη που προσφέρουν οι τράπεζες, ανοίγοντας την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων, οφείλεται και η αύξηση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης που εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 6,5% από 5,8% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, ωφελημένοι είναι όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας και συγκεκριμένα η βιομηχανία προς την οποία ο ρυθμός χρηματοδότησης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 8,9%, το εμπόριο η χρηματοδότηση του οποίου ενισχύθηκε με ρυθμό 8,1%, ενώ ισχυρή ώθηση υπήρξε στη χρηματοδότηση του κλάδου του τουρισμού, που ενισχύθηκε με ρυθμό 9,8%. Ο κλάδος των αποθηκεύσεων και των μεταφορών (πλην ναυτιλίας) ενισχύθηκε με ρυθμό χρηματοδότησης 18,6%, του ηλεκτρισμού και ύδρευσης με 3,6%, ενώ κατά 18,4% αυξήθηκε η χρηματοδότηση και των λοιπών κλάδων της οικονομίας. 

Να σημειωθεί ότι πρόσφατη ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας προσδιορίζει τις απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων στα 50 δισ. ευρώ. Μετά τα μέτρα περιορισμού του κόστους από την πλευρά των επιχειρήσεων, το έλλειμμα ρευστότητας περιορίζεται στα 33 δισ. ευρώ. Με βάση την ανάλυση της ΕΤΕ, η έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των χρεολυσίων από την πλευρά των τραπεζών περιόρισε το κενό ρευστότητας σε περίπου 15,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή