Πράσινες επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης προτείνει το WWF Ελλάς

Πράσινες επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης προτείνει το WWF Ελλάς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για μια «πράσινη» αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κάνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Οπως εκτιμά, αν διατεθεί το ήμισυ των διαθέσιμων πόρων σε περιβαλλοντικά έργα και υποδομές, αυτό θα δημιουργήσει έως το 2023 περί τις 125.000 νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας παράλληλα μια ασπίδα κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση του WWF με τίτλο «Πράσινη ανάκαμψη για την Ελλάδα» προτείνει ένα πακέτο με δέκα ενδεικτικά εμβληματικά επενδυτικά προγράμματα, που αναπτύσσονται κάτω από τρεις πυλώνες: την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μετάβαση προς μία κυκλική οικονομία, καθώς και την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η οργάνωση εκτιμά ότι η χρήση περίπου 8,2 δισ. ευρώ (περίπου το ήμισυ των μεταβιβάσεων για τη χώρα μας) σε πράσινες επενδύσεις θα καθορίσει τον αναπτυξιακό δρόμο της χώρας τα επόμενα χρόνια, επιταχύνοντας τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος οικονομικών πολιτικών του WWF, Ολιβιέ Βαρθακούλιας, ορισμένα από τα έργα που μπορούν να υποστηριχθούν είναι τα ακόλουθα:

• Να υποστηριχθούν όλοι οι δήμοι της χώρας ώστε να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες (μοντέλο εξαιρετικά διαδεδομένο στη Γερμανία) με θέσπιση ελάχιστης εγκατεστημένης ισχύος ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

• Να αυξηθεί ο στόχος των ενεργειακών αναβαθμίσεων ιδιωτικών κτιρίων από 12%-15% έως το 2030 σε 20%.

• Να αυξηθούν κατά 25% οι επενδύσεις για τα επόμενα τρία χρόνια για πράσινες δημόσιες μεταφορές (εκσυγχρονισμός στόλου λεωφορείων, επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου, εξηλεκτρισμός κ.ά.).

• Δημιουργία νέων υποδομών για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων (όχι όμως στη λογική της καύσης απορριμμάτων, που σύμφωνα με το WWF εκτός από περιβαλλοντικό αντίκτυπο δημιουργεί περιορισμένες θέσεις εργασίας).

• Διπλασιασμός της βιολογικής καλλιέργειας, με κάλυψη του κόστους μετάβασης για τους αγρότες.

• Μείωση κινδύνου πλημμυρών με «φυσικές» λύσεις (όχι βαριά κατασκευαστικά έργα). Οπως σημειώνει η οργάνωση, το ετήσιο κόστος των πλημμυρών για τη χώρα μας (από ζημιές σε υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες) είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την ωριμότητα επενδυτικών σχεδίων στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βαρθακούλιας ανέφερε πως όσα βασίζονται σε υφιστάμενη νομοθεσία ο χρόνος ωρίμανσης είναι μικρός. 

Επίσης, σημείωσε, το Δημόσιο έχει στη διάθεσή του μελέτες για τις μεταφορές, όπως λ.χ. για τον σιδηρόδρομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή