Ecofin: Πολιτική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ecofin: Πολιτική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό, ο οποίος θα διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. επιτεύχθηκε στο αποψινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Ecofin).

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, η πρόταση έχει επανειλημμένως συζητηθεί στο Ecofin, με τους υπουργούς Οικονομικών να ανταλλάζουν απόψεις για τα εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό της διακυβέρνησης, των συστημάτων ελέγχου και των προκλήσεων, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν μέσω των εθνικών σχεδίων.

«Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα μορφοποιηθεί από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων ως εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η θέση του Συμβουλίου θα κατευθύνει την προεδρία στις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο, τις οποίες η προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό» προστίθεται στη σχετική ενημέρωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, επειδή υπήρξε συμφωνία των χωρών – μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Ταμείο είναι στην καρδιά των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης της COVID-19. Θα βοηθήσει τις χώρες-μέλη να ανακάμψουν από την κρίση, επενδύοντας στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και προετοιμάζοντας τις οικονομίες τους για το μέλλον. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία με το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θεωρείται αναγκαία για την έγκαιρη εκταμίευση των πρώτων χρημάτων εντός του 2021, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσει η κύρωση και από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Πάντως, Ουγγαρία και Πολωνία έχουν απειλήσει ότι δεν θα ανάψουν το πράσινο φως, εφόσον επιχειρηθεί οποιαδήποτε σύνδεση της χορήγησης των κονδυλίων με την υποχρέωση τήρησης του κράτους δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει τη χορήγηση κονδυλίων 750 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες-μέλη, εκ των οποίων περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή