Ανοδος 1,72% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τραπεζικές μετοχές

Ανοδος 1,72% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τραπεζικές μετοχές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεραπέδωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη λόγω και της… αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών οι οποίες αντέδρασαν μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί το προηγούμενο διάστημα. Αν και στα μέσα της ημέρας οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν στο κόκκινο, ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε τις δυνάμεις του, αντίθετα τις ενίσχυσε και κινήθηκε προς τις 645 μονάδες, ωστόσο ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Οι αγοραστές είχαν τα ηνία της αγοράς σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οδηγώντας αρκετά blue chips σε σημαντικά κέρδη.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 644,35 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,83% και έκλεισε στις 1.534,89 μονάδες, ενώ στο +1,10% και στις 896,92 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Aegean (+9,45%), Fourlis (6,19%), ΔΕΗ (+3,28%) και ΟΛΠ (+3,19%), ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Coca-Cola και ΟΤΕ.

Ισχυρή ήταν η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη ο οποίος σημείωσε κέρδη της τάξης του 5,44% στις 310,84 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,77%, τη Eurobank στο +4,97%, την Εθνική Τράπεζα στο +8,24% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +7,69%.

Πάρα τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, το γεγονός παραμένει ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τη διαδικασία συσσώρευσης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται γύρω από τις 630-640 μονάδες. Αλλωστε η χθεσινή άνοδος δεν ξεπέρασε τις… 11 μονάδες. Μόνο μια αποφασιστική (και διατηρήσιμη) κίνηση πάνω από το στενό εύρος διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα του Χ.Α., όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι χαμηλοί τζίροι και η γενικότερη συναλλακτική απαξίωση είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές καθώς η χαμηλή ορατότητα για τα δρώμενα του τραπεζικού κλάδου οδηγούν κυρίως σε αποχή από τις μετοχές του κλάδου και έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον εναλλάσσεται στους λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Οι επενδυτές στο Χ.Α., προσθέτει, προσπερνούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών: τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που οδηγούν σε μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος του έτους, τον προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει επενδυτική έκρηξη στον βαθμό που εκταμιευθούν κονδύλια 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την αναγγελία της επένδυσης ύψους μέχρι 1 δισ. ευρώ της Microsoft στη χώρα μας, που αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αυτές είναι εξελίξεις που ωστόσο είναι πιθανό να αλλάξουν το χρηματιστηριακό σκηνικό όταν τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν την υπέρβαση του αποπληθωρισμού και την επάνοδο στην κανονικότητα για την οικονομία, που δεν αναμένονται ωστόσο για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή