«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σαφές ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη ευθέως χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επισπεύσουν την ανάκληση των έκτακτων μέτρων στήριξης των οικονομιών τους. Σε συνέντευξή της σε online συνάντηση με άλλα στελέχη κεντρικών τραπεζών, την οποία διοργάνωσε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως «στα τέλη της άνοιξης βλέπαμε την ανάκαμψη όπως και στις αρχές καλοκαιριού, αλλά τώρα ανησυχούμε για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας». Πρόσθεσε μάλιστα πως τείνει ήδη να διαψευσθεί η προηγούμενη πρόβλεψη όχι μόνον της ΕΚΤ αλλά και πολλών ανεξάρτητων οικονομολόγων, ότι η πορεία της οικονομίας θα έχει το σχήμα V, εν ολίγοις ότι ύστερα από μια ραγδαία ύφεση θα ακολουθήσει μια ραγδαία ανάκαμψη. Προειδοποίησε πως η ανάκαμψη ενδέχεται να αποδειχθεί τελικά ιδιαιτέρως ασταθής εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Εκανε, άλλωστε, ιδιαίτερη αναφορά στη Γαλλία και στην Ισπανία, όπου η κατάσταση με την πανδημία εξελίσσεται ιδιαιτέρως άσχημα.

Σημειωτέον ότι τα στελέχη της ΕΚΤ ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με το κατά πόσον πρέπει να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην οικονομία η Τράπεζα. Παράλληλα, όμως, δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν το αίτημά τους και τη σύστασή τους προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών ότι πρέπει να συνδράμουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκάμπριελ Μακλούφ, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, ο οποίος μιλώντας χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ανέφερε ότι ήταν «πολύ μεγάλη η συνεισφορά» της ΕΚΤ αλλά «η δημοσιονομική πολιτική είναι απολύτως ο κύριος παράγοντας σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες». Ανάλογες ήταν για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. «Αυτό που είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να συνδυαστούν χέρι με χέρι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει κατάρρευση αν ανακληθούν εσπευσμένα τα μέτρα στήριξης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό με απασχολεί τώρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Τις θέσεις της κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται απόλυτα ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος, ο οποίος επισήμανε σε ομιλία του στη Μαδρίτη πως η εσπευσμένη άρση των δημοσιονομικών μέτρων στην Ισπανία και στην ευρύτερη Ευρωζώνη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και μάλιστα πολύ μεγάλο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «θα ήταν μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κόστος κι αν έχει η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή