Πληρωμή εκκρεμών συντάξεων 500 εκατ. το επόμενο 12μηνο

Πληρωμή εκκρεμών συντάξεων 500 εκατ. το επόμενο 12μηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ληξιπρόθεσμες συντάξεις περίπου 500 εκατ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα εξοφλήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς ο νέος της στόχος είναι να έχει εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι των θεσμών ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα εξοφληθούν ώς τα μέσα του 2021. Μάλιστα, είχε εκτιμήσει ότι μόνο ένα μικρό τμήμα των συντάξεων θα απέμενε σε εκκρεμότητα μετά το τέλος της φετινής χρονιάς, για να πληρωθεί και αυτό έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποδίδουν ευθύνη στην πανδημία και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ να εκφράζει ανησυχία για την καθυστέρηση. Στο προχθεσινό Eurogroup είπε ότι υπήρξαν αστοχίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων έδωσε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προχθές, αναφέροντας ότι στα τέλη Ιουλίου ήταν 1,709 δισ. ευρώ, έναντι 1,329 δισ. τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου. 

Ειδικά για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία, που κράτησε υπαλλήλους στο σπίτι τους, αλλά και στη σημαντική αύξηση αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Ατλας», ενώ αύξησε και το ύψος της προσωρινής σύνταξης, μειώνοντας αντίστοιχα τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τον τρόπο αυτό, εξηγούν στελέχη της, θα ελαφρυνθεί ο όγκος εργασίας των υπαλλήλων, που θα μπορούν πλέον να ασχολούνται με την εκκαθάριση των παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τους εκπροσώπους των θεσμών, που βρίσκονταν εδώ, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει της 8ης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου. 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να δώσει νέο χρονοδιάγραμμα στους θεσμούς για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώς το τέλος Οκτωβρίου και φαίνεται ότι αυτό θα είναι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα τουλάχιστον με τις σημερινές εκτιμήσεις της.

Εν τω μεταξύ, πηγές του οικονομικού επιτελείου μεταδίδουν ότι τον Σεπτέμβριο μηδενίστηκαν τα 140 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας του ΕΦΚΑ, ενώ μείωση σημειώνεται σε αυτές του ΕΤΕΑΕΠ. Ετσι, οι πηγές εκτιμούν ότι μετά το τέλος του χρόνου, εκτός από τις συντάξεις θα απομένουν μόνο 200-300 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους λοιπούς φορείς.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα ποσό ληξιπρόθεσμων περίπου 200-300 εκατ. ευρώ που είναι αμφισβητήσιμο, εκκρεμεί στα δικαστήρια και δεν το περιλαμβάνει στους υπολογισμούς της η κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως έχει καταστεί σαφές πλέον από τις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ, θα αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις της 8ης αξιολόγησης, η έκβαση της οποίας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα, καθώς συνδέεται και με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των SMPs και ANFAs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή