Ποια χώρα της Ευρωζώνης ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές

Ποια χώρα της Ευρωζώνης ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ελληνικά και ιταλικά ομόλογα επιδίδονται σε ράλι, με τις αποδόσεις τους κοντά σε ιστορικό ναδίρ, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα ισπανικά ομόλογα.

Το ισπανικό 10ετές εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ χαμηλή απόδοση (0,25%), αλλά έχει χάσει το ράλι. Το spread ισπανικών- ιταλικών ομολόγων έχει έτσι περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, γεγονός, που όπως επισημαίνει το Bloomberg σημαίνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την Ισπανία παρά για την Ιταλία. 

Η Citigroup τον περασμένο μήνα συνέστησε την πώληση των ισπανικών ομολόγων, επικαλόυμενη δημοσιονομικές ανησυχίες, τις αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία και την προοπτική υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τον S&P, που έχει αναθεωρήσει τις προοπτικές (outlook) σε αρνητικές. 

Οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη και στις ισπανικές μετοχές, με τον δείκτη IBEX35 να είναι εκείνος με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών της γηραιάς ηπείρου φέτος. Έχει κάνει βουτιά 30% από τις αρχές του 2020, με τις τράπεζες να είναι το μεγάλο βαρίδι. 

Όπως εξηγούν αναλυτές αυτό που φοβίζει είναι η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα lockdown και βαθύτερη ύφεση της ισπανικής οικονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Πηγή: Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή