Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση στηριγμάτων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση στηριγμάτων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηρίγματα για την υπεράσπιση του τεχνικού ορίου των 640 μονάδων αναζητάει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος χθες -μετά από ένα μεγάλο διάστημα λήθαργου- “είδε” τον τραπεζικό κλάδο να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,72% και διαμορφώθηκε στις 644,35 μονάδες, με τις τράπεζες να κινούνται ανοδικά στο +5,44% και τις 235 μονάδες. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εκτινάχθηκε στο +8,24%.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς -αν και ο Γενικός Δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος- πολύ γρήγορα “βγήκαν” μπροστά οι πωλητές, οδηγώντας τον κύριο δείκτη στις 640 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,60%. Ο τζίρος των συναλλαγών, από την πλευρά του, κινείται πέριξ των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει πτώση της τάξης του 0,74%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί ήπια κατά 0,37% στις 234 μονάδες. Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Eurobank και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 1,30% και κατά 0,85% αντίστοιχα. Αντίθετα, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank ενισχύονται κατά 0,85% και κατά 0,58%.
Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία καταγράφει άνοδο κατά 2,00%, αλλά και στη μετοχή του Τιτάνα, ο οποίος σημειώνει κάμψη της τάξης του 1,25%. Όσον αφορά τη μετοχή της Aegean, η οποία χθες σκαρφάλωσε στο +9%, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στο -0,33% και τα 3,06 ευρώ.
Το πρόβλημα των τραπεζών
Αναμφίβολα, όπως δηλώνουν χρηματιστηριακές πηγές στο kathimerini.gr, μία ενδεχόμενη ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα στις διακυμάνσεις του Γ.Δ. Μέχρι και χθες, ο τραπεζικός κλάδος ήταν σχεδόν απών, με αποτέλεσμα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα των 620-630 μονάδες, βρίσκοντας μεμονωμένα στηρίγματα σε μετοχές συγκεκριμένων εισηγμένων, κυρίως του ενεργειακού τομέα.
Βασικό πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού κλάδου αποτελεί ο βραχνάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αναμένεται να καταστεί εντονότερος, μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών ελέω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία  bad bank. Η τελευταία θα λειτουργεί συμπληρωματικά του “Ηρακλή”, προκειμένου να απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια και να “καθαρίσει” τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ωστόσο, προτού υπάρξει ενεργοποίηση της bad bank, θα πρέπει να προηγηθεί το πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών και ιδίως, της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς υπάρχει κίνδυνος η πρόταση της ΤτΕ να θεωρηθεί “κρατική βοήθεια”. Κι αυτό, διότι η χρηματοδότηση της bad bank προτείνεται να γίνει μέσω κρατικών κονδυλίων, και συγκεκριμένα μέσω του ταμειακού αποθέματος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, το επενδυτικό ενδιαφέρον επηρεάζεται από την απόφαση του Λευκού Οίκου να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με tweet του Ντόναλντ Τραμπ, οι όποιες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,38% και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,42. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, από την πλευρά του, σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,28% στις 366 μονάδες. Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, η Wall Street εμφάνισε σημαντικές απώλειες, με τον Dow Jones να διολισθαίνει κατά 1,34% και τον S&P 500 κατά 1,40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή