ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επένδυση 130 εκατ. από τα ΕΛΠΕ σε φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη

Επένδυση 130 εκατ. από τα ΕΛΠΕ σε φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη

Ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων, η εξαγορά του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών που θα κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία JUWI στην περιοχή της Κοζάνης, μέσω της οποίας τα ΕΛΠΕ επιταχύνουν τον βηματισμό τους στην αγορά των ΑΠΕ. Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης και οι εργασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν 16 μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 5 Οκτωβρίου από τη Hellenic Petroleum Finance PLC, εξολοκλήρου θυγατρική των ΕΛΠΕ, η διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 99,9 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,42%. Αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024 και διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση του σημαντικού έργου ΑΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, αποτελεί το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 130 εκατ., με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Με την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του έργου ΑΠΕ στην Κοζάνη, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Επιβεβαιώνουμε έτσι τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική, καθώς και στην ελληνική οικονομία συνολικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, η επιτυχής έκδοση ευρωομολόγου, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».