Επαφές «Ακτωρ» με τράπεζες για λήψη δανείου έως 60 εκατ.

Επαφές «Ακτωρ» με τράπεζες για λήψη δανείου έως 60 εκατ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο μήνας που διανύουμε για την επίλυση των ταμειακών προβλημάτων της «Ακτωρ», εξέλιξη που θα επιτρέψει στη θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ στον κατασκευαστικό κλάδο, να «πατήσει σε πιο στέρεο έδαφος» τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. 

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τέσσερις τράπεζες και συγκεκριμένα την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha και την HSBC. Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος και να διαμορφωθούν οι όροι, που θα επιτρέψουν την υπογραφή ενός κοινοπρακτικού δανείου της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ, με το οποίο η «Ακτωρ» θα κατορθώσει να επιλύσει τα άμεσα προβλήματα ρευστότητάς της.

Εκθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρωγός της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, είναι η Alvarez & Marshall, η οποία λειτουργεί ως εξωτερικός σύμβουλος τους τελευταίους μήνες και πρόκειται να παρουσιάσει το τελικό της πόρισμα για τη βιωσιμότητα της «Ακτωρ» σε περίπου ένα μήνα. Ηδη, οι τράπεζες λαμβάνουν λεπτομερείς εκθέσεις σε μηνιαία βάση, τόσο για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, όσο και για την πορεία του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους, κυρίως στο μισθολογικό κόστος, αλλά και στο κόστος προμηθειών.

Η κατάσταση βέβαια παραμένει κρίσιμη. Η πορεία εκτέλεσης των έργων που έχει σε εξέλιξη η «Ακτωρ» παραμένει «ασθμαίνουσα», ακριβώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Για παράδειγμα, αυτή ακριβώς η έλλειψη εμποδίζει την ταχύτερη προμήθεια υλικών, ώστε να προχωρήσουν και οι εργασίες και με τον τρόπο αυτό να γίνουν και οι αντίστοιχες εισπράξεις από την εταιρεία. Πρόκειται για μια αλυσίδα, η οποία απειλείται ακριβώς λόγω της οικονομικής δυσχέρειας της εταιρείας. Ουσιαστικά, η έλλειψη κεφαλαίων δεν επιτρέπει στην εταιρεία και να εισπράξει νέα έσοδα, τουλάχιστον όχι με τον ρυθμό που θα ήθελε.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Κατ’ αρχάς, οι τράπεζες φαίνεται να έχουν ενθαρρυνθεί από την πορεία του προγράμματος αναδιάρθρωσης της «Ακτωρ», που στοχεύει στην εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Η ανταπόκριση των εργαζομένων στην αποδοχή μειωμένων απολαβών για την επόμενη διετία, αλλά και των στελεχών που έκαναν χρήση της εθελουσίας εξόδου, ενισχύουν την εικόνα αυτή. Ταυτόχρονα, θετικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η πιθανή είσοδος του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς του ποσοστού του Λεωνίδα  Μπόμπολα στην «Ελλάκτωρ», για το επόμενο εξάμηνο. 

Διευκόλυνση

Ανεξάρτητα από το αν τελικά η Reggeborgh επιχειρήσει να αλλάξει το διοικητικό status quo και να αναλάβει την καταστατική πλειοψηφία της «Ελλάκτωρ», οι τράπεζες θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται καλύτερα με το να διευκολύνουν στην παρούσα φάση την επίλυση του  ταμειακού προβλήματος της «Ακτωρ», παρά να «τραβήξουν το χαλί». 

Αλλωστε, οι εγγυητικές επιστολές που έχουν εκδώσει για λογαριασμό του ελληνικού ομίλου υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι πλέον, οι τράπεζες έχουν γίνει διαλλακτικότερες σε ό,τι αφορά την έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών για λογαριασμό της «Ακτωρ», αίροντας κάποια από τα εμπόδια που είχαν εγείρει στο πρόσφατο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή