ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία, ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Ισπανία, ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης δεν είναι πλέον ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε η Κύπρος. Είναι η Ισπανία, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια διπλή κρίση, τόσο την οικονομική όσο και την υγειονομική.

Έχοντας τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από την πανδημία της Covid-19 στη Γηραιά Ήπειρο, η ιβηρική χώρα είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι το οποίο έχει δραματικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομία.

Σήμερα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά το χρονικό διάστημα 2021-2023. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να τονώσει την οικονομία κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Το 80% των συγκεκριμένων χρημάτων θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το εναπομείναν 20% θα προέρχεται από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η κεντροαριστερή κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, σπάζοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, συγκεκριμένα, η ύφεση της ισπανικής οικονομίας θα αγγίξει το 12,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η ανεργία θα προσεγγίσει το 20%. Μάλιστα, ανάμεσα στους νέους το ποσοστό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί μέχρι πρότινος οι ανησυχίες των επενδυτών για την Ευρωζώνη να αφορούσαν την Ιταλία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επλήγη σημαντικά από την πανδημία, τώρα όμως, η προσοχή έχει στραφεί εξ ολοκλήρου στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg