Ισπανία, ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Ισπανία, ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης δεν είναι πλέον ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε η Κύπρος. Είναι η Ισπανία, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια διπλή κρίση, τόσο την οικονομική όσο και την υγειονομική.

Έχοντας τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από την πανδημία της Covid-19 στη Γηραιά Ήπειρο, η ιβηρική χώρα είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι το οποίο έχει δραματικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομία.

Σήμερα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά το χρονικό διάστημα 2021-2023. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να τονώσει την οικονομία κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Το 80% των συγκεκριμένων χρημάτων θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το εναπομείναν 20% θα προέρχεται από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η κεντροαριστερή κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, σπάζοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, συγκεκριμένα, η ύφεση της ισπανικής οικονομίας θα αγγίξει το 12,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η ανεργία θα προσεγγίσει το 20%. Μάλιστα, ανάμεσα στους νέους το ποσοστό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί μέχρι πρότινος οι ανησυχίες των επενδυτών για την Ευρωζώνη να αφορούσαν την Ιταλία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επλήγη σημαντικά από την πανδημία, τώρα όμως, η προσοχή έχει στραφεί εξ ολοκλήρου στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή