Στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ οι αγορές

Στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ οι αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή ήταν η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, καθόσον οι πιο πολλοί δείκτες είχαν απώλειες και οι υπόλοιποι κέρδη, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο σημειωνόταν άνοδος. Κι ενώ αρχικά στη συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς παρατηρήθηκαν πωλήσεις μετοχών με αφορμή την απροσδόκητη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τις διακομματικές συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα δέσμη μέτρων προς τόνωση της οικονομίας, στη συνέχεια το χαμένο έδαφος ανακτήθηκε – κι αυτό επειδή ανακοίνωσε πως η προσέγγιση του θέματος θα γίνει τμηματικά με ατομικά επιδόματα και ενίσχυση αεροπορικών και μικρών επιχειρήσεων.

Πριν από το κλείσιμο αργά χθες το βράδυ, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο της τάξεως του 1,56% και 1,42% αντιστοίχως. Ανοδο στην αμερικανική αγορά σημείωσαν χθες και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, παρά την έκθεση-καταπέλτη του Κογκρέσου σχετικά με τη μονοπωλιακή δύναμη που συγκεντρώνουν στα χέρια τους.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,12%, όπως κι ο FTSE 100 με -0,06%, με -0,27% ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι και με -0,38% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Ανοδικά έκλεισαν χθες μόνον ο DAX με 0,17% και με 0,03% ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο. Tη σοβαρότερη πτώση όσον αφορά κλαδικούς δείκτες είχε αυτός των εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τηλεπικοινωνίες, τα ΜΜΕ και οι εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων.

Πάντως, ως κάποιο αντιστάθμισμα στη χθεσινή πτωτική πορεία στην Ευρώπη λειτούργησαν ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και συστάσεις χρηματιστηριακών οίκων. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε φθάσει στις αρχές της εβδομάδας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ημερών με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη βελτίωση της υγείας του Αμερικανού προέδρου, καθώς προηγουμένως είχε διαγνωστεί θετικός στο τεστ του κορωνοϊού.

Ορισμένοι επενδυτές, εν κατακλείδι, οι οποίοι παρατηρούν ότι προηγείται  στις δημοσκοπήσεις ο αντίπαλός του Τζο Μπάϊντεν ισχυρίζονται ότι, εάν τελικώς εκλεγεί, τότε θα προχωρήσει σε αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία τόνωση της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή