Μειώσεις μισθών φοβούνται οι εργαζόμενοι

Μειώσεις μισθών φοβούνται οι εργαζόμενοι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπαισιοδοξία και ανασφάλεια κυριαρχούν στους εργαζομένους σύμφωνα με έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι είναι απαισιόδοξοι τόσο για τις αποδοχές όσο και για τη θέση εργασίας τους. Σημείο έντονου προβληματισμού αποτελεί η τηλεργασία και οι δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο καθεστώς απασχόλησης. Οπως προκύπτει από την έρευνα της ALCO:

• Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δηλώνουν ανασφάλεια σχετικά με το εάν θα καταφέρουν εντός των επόμενων έξι μηνών να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους.

• Πάνω από επτά στους δέκα εργαζομένους απάντησαν ότι φοβούνται πως λόγω πανδημίας θα τεθούν εν αμφιβόλω θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα.

• Το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι μετά την πανδημία, μεταβλήθηκε η σχέση εργασίας του προς το χειρότερο. Ακριβέστερα το 20% είπε ότι δουλεύει με όρους τηλεργασίας, ενώ το 12% εργάζεται με ελαστική απασχόληση, ενώ πριν από την πανδημία είχε σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

• Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) πιστεύουν ότι είναι πιθανή μια μείωση μισθού. Σε σχέση με την ίδια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, το ποσοστό των αισιόδοξων, αναφορικά με τις αποδοχές τους, έχει μειωθεί στο 32% από το 35% που ήταν τότε.

• Ειδικά για την τηλεργασία το 67% των ερωτηθέντων εκφράζεται αρνητικά. Αιτίες είναι η εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων που θα χειροτερεύσει (67%), οι ώρες εργασίας που θα αυξηθούν (61%) και η εξέλιξη της αμοιβής που δεν θα βελτιωθεί (60%). Αρνητική αξιολόγηση παίρνει η τηλεργασία και σε σχέση με την προσωπική ζωή του εργαζομένου (52%), ή την επαγγελματική του εξέλιξη (45%).

• Συνολικά για την πορεία της χώρας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους έχουν αρνητική άποψη (52%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή