Στον «πάγο» η πληρωμή φόρων και εισφορών 1,5 δισ.

Στον «πάγο» η πληρωμή φόρων και εισφορών 1,5 δισ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 1,509 δισ. ευρώ βρίσκεται σε αναστολή πληρωμής από τους φορολογουμένους και τους ασφαλισμένους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την καταβολή των υποχρεώσεών τους εξαιτίας της πανδημίας.  

Η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (αφορούν το διάστημα της καραντίνας) αποτελεί τμήμα των παρεμβάσεων τόσο του 2020 όσο και του επόμενου έτους, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού (σελίδα 52). Το ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσον θα καταφέρουν οι υπόχρεοι να αποπληρώσουν 1,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021, ημερομηνία κατά την οποία έχει μεταφερθεί η καταβολή των ανωτέρω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τα προβλήματα μεγεθύνονται καθώς εκτός του ποσού που βρίσκεται σε αναστολή πληρωμής, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταγενέστερα, δηλαδή από την άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο 10ήμερο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των πληττόμενων με στόχο να καταφέρουν να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές.

Το ποσό που βρίσκεται σε αναστολή πληρωμής, όπως προαναφέρθηκε, ανέρχεται σε 1,509 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 906 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους και τα υπόλοιπα 603 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα:

1. Το ποσό από την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται στα 666 εκατ. ευρώ.

2. Το ποσό της αναστολής πληρωμών των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 410 εκατ. ευρώ.

3. Το ποσό της αναστολής πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους, εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ.

4. Από την αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες τα ταμεία θα εισπράξουν 193 εκατ. ευρώ.

5. Το ποσό από την αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Για τις ανωτέρω οφειλές που συσσωρεύθηκαν την περίοδο της καραντίνας, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις από τον Μάιο του 2021 ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. 

Μετά το lockdown

Για τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια, με στόχο οι οφειλές αυτές να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν σήμερα τα 105 δισ. ευρώ.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1. Την επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε κάποια άλλη ρύθμιση όσων απώλεσαν τη ρύθμιση, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους. Εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, προκειμένου να επανενταχθούν όσοι το επιθυμούν με ευνοϊκότερους ενδεχομένως όρους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

2. Ενα ακόμα σενάριο που εξετάζεται, προβλέπει την επέκταση της πάγιας ρύθμισης που θα μπορούσε να φθάσει τις 48 δόσεις. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση προβλέπει 24 δόσεις για τις τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Το σενάριο αυτό προβλέπει οι τακτικές οφειλές να φθάσουν τις 48 και οι έκτακτες τις 72 δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή