Μειώθηκε κατά 17,5% ο τζίρος της «Αβαξ» το πρώτο εξάμηνο λόγω πανδημίας

Μειώθηκε κατά 17,5% ο τζίρος της «Αβαξ» το πρώτο εξάμηνο λόγω πανδημίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεκάδες εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι φετινές απώλειες του κύκλου εργασιών της «Αβαξ», ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, το φετινό πλήγμα στον τομέα των έργων υποδομής δεν θα μπορέσει να αντισταθμιστεί, καθώς επί σειρά μηνών ανεστάλη η υλοποίηση υφιστάμενων έργων υποδομής, ενώ παράλληλα ανετράπη και ο προγραμματισμός για τη δημοπράτηση και τη διεκδίκηση νέων έργων. Ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι οι φετινές απώλειες αναμένεται να αντιστραφούν το 2021, λόγω της μεταφοράς της εκτέλεσης των έργων σε μεταγενέστερο χρόνο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν θα υπάρξει οριστική απώλεια εσόδων, αλλά χρονική μεταφορά τους στην επόμενη χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Αβαξ» υποχώρησε κατά 17,5% σε 260 εκατ. ευρώ, από 315,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή 55,1 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 10,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Η διοίκηση της «Αβαξ» επισημαίνει ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα καταγραφεί μείωση της δραστηριότητας σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των εσόδων των έργων παραχώρησης (οδικοί άξονες), αλλά και εξαιτίας της δυσχέρειας στην εκτέλεση των έργων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου διαμορφώνεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το τρέχον έτος θεωρείται «χαμένο» για την «Αβαξ». Ηδη, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε κατά 37,4 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 488,4 εκατ. ευρώ, καθώς ο όμιλος κατέγραψε αρνητικές ταμειακές ροές ύψους 35,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ταμειακά διαθέσιμα και οι δεσμευμένες καταθέσεις του ομίλου μειώθηκαν σε 128,3 εκατ. ευρώ, από 140,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της «Αβαξ» έτρεφε σημαντικές προσδοκίες για τη χρήση του 2020, έχοντας αφήσει πίσω της μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η οποία περιελάμβανε και την αποχώρηση από την αγορά του Κατάρ, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων στις εισπράξεις έργων. Η έξοδος αυτή έγινε μόλις ένα χρόνο μετά την εξαγορά πρώην θυγατρικών της πτωχευμένης πρώην μητρικής J&P Overseas, μέσω των οποίων αναμενόταν η περαιτέρω διείσδυση τόσο στο Κατάρ, όσο και συνολικά στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Σημειωτέον ότι οι ζημίες μετά από φόρους του ομίλου για τη χρήση του 2019 διαμορφώθηκαν σε 43,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 26,3 εκατ. ευρώ το 2018. Χωρίς τη δραστηριότητα του Κατάρ, οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 17,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 24,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή