Εκδόσεις πράσινων ομολόγων «βλέπει» η Moody’s

Εκδόσεις πράσινων ομολόγων «βλέπει» η Moody’s

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδόσεις πράσινων ομολόγων και από άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την επιτυχημένη κίνηση της Εθνικής, η οποία πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από ελληνική τράπεζα και την πρώτη έκδοση μη εξασφαλισμένου ομολόγου με προτεραιότητα (senior unsecured) από την οικονομική κρίση της Ελλάδας το 2015.

Η έκδοση, όπως τονίζει ο οίκος, είναι πιστωτικά θετική για την Εθνική Τράπεζα επειδή θα βελτιώσει τη ρευστότητά της και επίσης ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές παρόμοιες εκδόσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην κάλυψη της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και στην εφαρμογή της στρατηγικής της για την πράσινη οικονομία.

Παρά το σχετικά υψηλό κόστος της έκδοσης σε σχέση με το περιβάλλον των πολύ χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων που κυριαρχεί στην Ευρώπη (το ομόλογο είχε κουπόνι 2,75% και απόδοση 2,875%), αντικατοπτρίζει το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας και την αύξηση των καταθέσεων των πελατών της. Αυτοί αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα και την αυξανόμενη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η καλύτερη πρόσβαση σε μη εξασφαλισμένο χρέος θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της ΕΚΤ και των διατραπεζικών repos. Ετσι, θα μειώσει την επιβάρυνση του ενεργητικού και θα βελτιώσει τη ρευστότητα της τράπεζας, κάτι το οποίο είναι πιστωτικά θετικό.

Η Moody’s σημειώνει ότι οι η εποπτική απαίτηση MREL θα ικανοποιηθεί (τέλος του 2025), με το 26% των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής να έχει εμπλουτιστεί με ομολογιακές εκδόσεις και με ενδιάμεσο στόχο το 19% έως το τέλος του 2021.

Καθώς δεν υπάρχει υφιστάμενο χρέος υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) στον ισολογισμό της, η Εθνική Τράπεζα θα αρχίσει να δημιουργεί μια σχετική καμπύλη απόδοσης με αυτή την έκδοση, η οποία θα της επιτρέψει τελικά να εκδώσει περισσότερους junior τίτλους στο μέλλον.

Επιπλέον, αυτή η έκδοση πράσινου ομολόγου αποδεικνύει τη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας στη στήριξη της πράσινης οικονομίας της Ελλάδας και στον στρατηγικό της στόχο να είναι η κορυφαία ελληνική τράπεζα στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων. Η ΕΤΕ διατηρεί ήδη μερίδιο αγοράς περίπου 40% στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο είναι πιθανό να ενισχυθεί, όπως υπογραμμίζει η Moody’s, ενώ στοχεύει να χρηματοδοτήσει νέα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε ενεργειακά έργα, ειδικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, σχεδιάζει να διοχετεύσει περίπου το ήμισυ των εσόδων από την έκδοση σε υπάρχοντα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το υπόλοιπο σε νέα έργα στη χώρα.

Δεδομένης της αυξανόμενης όρεξης για πράσινα ομόλογα από τους διεθνείς επενδυτές και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει το 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. έως το 2030, η Moody’s αναμένει και άλλες ελληνικές τράπεζες να αξιοποιήσουν την αγορά με παρόμοιο τρόπο όπως η Εθνική Τράπεζα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή