Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το success stοry των ελληνικών ομολόγων και εντόκων συνεχίζεται, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, οδηγώντας σε ισχυρές «απαντήσεις» από την Ε.Ε. καθώς και την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, εξελίσσεται σε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου χωρίς κόστος, έτσι ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το δίχτυ ασφαλείας που διαθέτει η Ελλάδα, ωθώντας τους επενδυτές σε ένα ασταμάτητο κυνήγι για τα ελληνικά ομόλογα. 

Μεγάλη ζήτηση

Η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τριμήνου, μέσω της οποίας ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και μάλιστα αρνητικά, στο -0,16%, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι οι επενδυτές βλέπουν «πέραν» της κρίσης, ότι η ελληνική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις και εμφανίζεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο και αισθάνονται ασφάλεια να τοποθετηθούν στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε χθες νέα ιστορικά χαμηλά, στο 0,939%, σε μια ημέρα που το κλίμα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν επιφυλακτικό, επιβεβαιώνει ότι η ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων διατηρείται αλώβητη παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία. 

Η ζήτηση για τα τρίμηνα έντοκα χθες ήταν ισχυρή, με τις προσφορές να καλύπτουν 2,15 φορές την έκδοση, ενώ o όγκος συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα πριν από ένα χρόνο. Με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί χθες ενδοσυνεδριακά ακόμα και κάτω του 0,90% και το spread στις 142 μονάδες βάσης και στα χαμηλά έτους, τη στιγμή που και η απόδοση του 15ετούς (1,079%) αλλά και του 7ετούς (0,61%) άγγιξε νέα ιστορικά χαμηλά, όλα δείχνουν ότι το κλίμα είναι απόλυτα ευνοϊκό για μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να διατηρήσει το «οπλοστάσιό» της ισχυρό, δεδομένης και της αβεβαιότητας που υπάρχει για τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και της πιθανής ανάγκης για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στο επόμενο διάστημα. 

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ήδη ελληνικά ομόλογα ύψους 13 δισ. ευρώ καλύπτοντας με το παραπάνω τη φετινή εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου (10 δισ. ευρώ μετά τις τέσσερις «εξόδους») και ο ΟΔΔΗΧ έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, όπως έχει γράψει και η «Κ», ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει να καλύψει σχεδόν πλήρως τις κινήσεις της ΕΚΤ και το 2021, προχωρώντας σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου και εντόκων 12,8 δισ. ευρώ. Συνολικά, η ΕΚΤ μέσω του PEPP θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα 25-27 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ σε περίπτωση που παραταθεί χρονικά το PEPP και αυξηθεί το μέγεθός του, όπως αναμένει και η πλειονότητα των αναλυτών, τότε το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα μεγαλώνει, όπως και το δίχτυ προστασίας και ελκυστικότητας που προσφέρει στους επενδυτές. 

Δίχτυ ασφαλείας 38 δισ.

Ετσι, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία διαμορφώνονται στα 37-38 δισ. ευρώ –και στόχος είναι να διατηρηθούν πάνω από τα 30 δισ. ευρώ και το 2021–, οι αυξημένες εκταμιεύσεις από την Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίες θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το υπερόπλο της ΕΚΤ που ονομάζεται PEPP, αποτελούν για τους επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις το τρίπτυχο της επιτυχίας για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή